Знаете ли кой е единственият 100% разпознаваем руски емигрант в Щатите?

Миналия месец балетистът Михаил Баришников отбеляза 69-годишния си рожден ден, което е трудно да се повярва, защото той не изглежда на повече от 37.

Баришников се ражда в латвийската столица Рига в семейство на руски офицер.

Баща му не се интересува от изкуство, майката на Михаил е тази, която го запалва с любов към музиката и балета.

Когато момчето е на 12, тя го завежда при своята майка, след което приключва с живота си. Причините за това решение остават неизвестни.

Малко след това баща му се жени повторно, но Баришников не се разбира с мащехата си. На 15 години той отива в Лениград, постъпва в балетната школа "Вагановка" и спира да общува с баща си.

Barishnikov kato mlad

Баришников бяга на Запад през 1974-та, когато трупата на Болшой театър е на турне в Канада. Баришников има предложение за трупата на American Ballet Theatre. Ясно било, че властта няма да го пусне и че официално не може да се премести. Остава бягството.

Веднага след заключителното си изпълнение, Баришников излиза на улицата, както е по трико и сценичен грим. Навън моментално бива обкръжен от почитатали, искащи автографи. През това време неговият приятел Александър Минц го чака в кола, паркирана на няколко пресечки от театъра.

Чакащите за автограф били гъста тълпа. Баришников им казал, че трябва спешно да отиде някъде, но ги успокоил, че ще се върне и побегнал. Хората тръгнали след него. Разсмял се, спрял и разписал още няколко покани. След месец Баришников прави дебюта си в Метрополитън опера с "Жизел".

През 1978 г. Баришников оглавява легендарния New York City Ballet, а после в продължение на девет години (1980-1989) води не по-малко знаменития American Ballet Theatеr.

В последно време Баришников управлява артцентър, който носи неговото име. За него това е възможност да се изяви на друго поприще и да дава път на млади трупи и постановчици. Веднъж, за да спаси центъра от задлъжнялост, продава картина на Павел Верещагин от личната си колекция, за 740 хил. долара.

Баришников е близък приятел с нобеловия лауреат Йосиф Бродски, който не пести похвалите си за него:

"Баришников е абсолютно уникално същество. Родил се е на една дата с Волфганг Амадеус Моцарт. И според мен между тях има много общи неща."

Баришников е опитвал да се занимава с бизнес. Заедно с Бродски, който инвестира парите от Нобеловата си награда, отварят ресторант "Руски самовар". Освен това пуска парфюм Misha и лансира линия облекла за танцьори Baryshnikov. Сигурно помните невероятния клип на кампанията за есен-зима 2015, в който Баришников танцува.

Баришников се снима в редица филми, последно в "Джак Райън: Теория на хаоса", дори има номинация за "Оскар" за второстепенна роля в "Повратна точка" (1977) с участието и на Шърли Маклейн. Неговата най-известна екранна роля обаче си остава художникът Александър Петровски в сериала "Сексът и градът".

Сара Джесика Паркър по-късно ще каже, че единственото име от света на балета, което извиква трепет у нея, е името на Баришников.

Sas sara dzhesika parkar po vreme na snimki

Една от главните жени в живота на балетиста е двукратната носителка на "Оскар" Джесика Ланг. Двамата са заедно няколко години (1976-82) и имат дъщеря на име Александра. След раздялата им Михаил съжалява и казва, че тя е "една от наистина малкото жени, които съм обичал".

Друга важна жена в живота му е Лайза Минели, която го боготвори и го нарича "гений". През 1980 г. двамата записват тв предаване с номера от мюзикъли - "Баришников на Бродуей" (Baryshnikov On Broadway), което печели наградата на Евровизия "Златна роза" за най-добра забавна програма.

Повече от 20 години Баришников е женен за настоящата си съпруга Лиза Райнхарт, с която има три деца.

Източник: Elle.ru