Инициативата е част от фестивала "Четящият човек"

Четенето не обогатява. Дава ни по-голям набор от думи в речника, позволява ни да мислим по-широко, отваря ни нови хоризонти... Като цяло ни прави по-умни. Очевидно община Бургас се грижи за интелекта на гражданите на морския град.

Инициатива позволяваща на всички четящите хора в автобусите в Бургас да пътуват безплатно на 14 юни, пише Burgas.utre.bg. Освен това организаторите на нестандартната идея обещават, че наградите ще се дават от 8.00 до 18.00 часа, като през това време хората, които държат книга пред лицето си ще пътуват без билети. Важно условие е да я държат правилно и по възможност да четат това, което пише на страниците.

Виж още: Четири проучвания, според които четенето е изключително полезно за здравето ни!

Обещаните награди ще бъдат раздавани и в Морската градина на Бургас. На 13, 14 и 15 юни, от 17.00 до 19.00 часа, който чете книга на Пушкиновата алея в Морската градина, ще получи подарък. Засега обаче, какви точно ще бъдат тези награди се пази в тайна.

Инициативата е част от фестивала "Четящият човек", който се провежда за трети пореден път в Бургас. В нея участие ще вземат и някои от най-известните български автори Алек Попов, Иво Сиромахов, Любен Дилов-син, Бойко Ламбовски, Захари Карабашлиев, Палми Ранчев, Николай Фенерски и др.

Виж още: Цитати от любими детски книги

Фестивалът стартира на 12 юни. Местата, на които ще се провеждат фестивалните събития,са културен център „Морско казино”, лятна сцена „Охлюва”, къщата-музей „Георги Баев” и знакови пространства в Морската градина. Предвидени са концерти, прожекции на филми и др.