3-километрова тръба ще свързва пивоварната със завода за бутилиране, а местните имат шанса да се възползват от бирения тръбопровод

Мечтата на хиляди мъже (и жени) по света ще приеме физическа форма в белгийския град Брюж. Местната пивоварна "Де халве ман" (Полумесец) строи тръбопровод, предназначен само за бира, съобщава Асошиейтед прес.

Преди 4 години "Де халве ман" построява ново модерно предприятие за бутилиране извън града. За да запази автентичността на Стария Брюж, ръководството решава да остави самата пивоварна на старото ѝ място - в центъра на града. Така, за да си спестят логистичните разходи по преноса на бира с цистерни, които трябва да пренасят бирата през тесните улици на града, собствениците на пивоварната решават да решат проблема кардинално - да построят биропровод. 

Виж още: Най-добрите дестинации за бирен туризъм

Тръбата, дълга малко над 3 километра, ще свързва пивоварната с цеховете за нейното бутилиране извън града. По този начин заводът ще си спести много средства за превоз, а историческият център на Брюж няма да се замърсява от камионите.

За реализирането на проекта са нужни 4 млн. евро, като собствениците се обръщат към местните. Разработени са били три опции - "златна", "сребърна" и "бронзова" оферта. Първата е предполагала на клиента да бъде давана една 330-милилитрова бутилка дневно, както и 18 персонализирани халби срещу 7500 евро.

Идеята не е нова. В датския град Рандерс има тръба, която транспортира бирата директно в баровете на града.

Виж още: 10-те страни, в които се пие най-много бира

Източник: Асошиейтед прес