Мярката се очаква да намали задръстванията в столицата с 20%

Едно от най-досадните неща в София са трафикът и задръстванията. От юли 2015 г. обаче ще има решение на този проблем, ако човек се вози с градски транспорт.

За целта светофарите на 20 от най-натоварените кръстовища в столицата ще бъдат регулирани така, че да осигуряват по-бързо преминаване на автобусите, тролеите и трамваите.

Върху тях ще бъдат монтирани специални модеми. Чрез джипиес система те ще бъдат в постоянна връзка с бордови устройства, с които ще бъдат оборудвани 750 превозни средства, пише "Преса".

Към момента е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Очаква се такъв да бъде избран до Коледа и от началото на новата година да започне монтирането на устройствата.

Целият проект струва 5,2 млн. евро. Изграждането на умните кръстовища е част от Проекта за интегриран градски транспорт за 61 млн. евро, който се финансира по ОП "Регионално развитие".

"Има разписание, по което се движат всички коли. Джипиес системата на градския транспорт следи дали са в график или не. Ако автобусът или трамваят закъсняват и попаднат в задръстване на едно от тези 20 кръстовища, бордовото им устройство подава сигнал към модема на светофара и той ги пуска веднага да преминат. Ако тролеят е в график - ще стои и ще чака заедно с всички останали коли, докато светне зеленото, защото, ако го пусне по-рано, ще започне да изпреварва графика си", разясни заместник-кметът Любомир Христов.

Виж още: Красивата София през очите на един пришълец

С модеми ще бъде кръстовището на Орлов мост, както и други 19 по булевардите "България", "Прага", "Цар Борис Трети", "Гоце Делчев", "Тодор Каблешков", "Александър Малинов", "Сахаров", "Яворов", "Дондуков", "Никола Петков", "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви".

Очаква се с въвеждането на тези умни кръстовища да бъде намалени с 20% задръстванията, а преминаването да става от 5 до 8 пъти по-бързо. Сега заради многобройните тапи колите на градския транспорт закъсняват от 3 до 10 минути всеки ден.