Заупокойната служба за певицата в баптистката църква "Нова надежда" в родния й Нюарк, щата Ню Джърси, бе музикално честване на живота и кариерата й

Опелото на Уитни Хюстън се състоя в баптистката църква "Нова надежда", където на 11-годишна възраст тя започнала да пее в младежкия госпъл хор. Мнозина от присъстващите я наричаха Нип или Нипи, както са й казвали галено приживе.

Братовчедка й, певицата Дион Уоруик, влезе в ролята на водеща на траурната церемония, която продължи близо четири часа и можеше да бъде проследена по Си Ен Ен и онлайн, благодарение на камерата на "Асошиейтед прес".

До сградата не се допускаха лица без покани, гостите - 1500 на брой, бяха помолени да не правят снимки, а феновете на певицата бяха призовани да не идват в района, а да гледат прякото предаване по телевизията.

Дълго за нея говори актьорът и режисьор Кевин Костнър, който припомни случка от прослушването за дебюта й в "Бодигард". Той бил убеден, че тя е единствената кандидатура за ролята, но трябвало да убеди както киностудията, така и самата нея.

Спомени за покойницата разказаха още нейният бодигард, колеги от музикалния й екип, нейният откривател и ментор Клайв Дейвис, който сподели, че тя се зарекла да влезе във форма до август, като за целта спряла да пуши цигари и плувала по един-два часа дневно. (Певицата почина в събота, 11 февруари, и то в същия хотел, където започваше неговият традиционен прием преди наградите "Грами").

Освен църковният хор в бели дрехи, на церемонията пяха звезди като Алиша Кийс, Стиви Уондър, Ар Кели, а също музикалната фамилия Уайнънс, носители на множество награди "Грами" в госпъл категориите - и конкретно Сиси Уайнънс, която партнира на Уитни в дуета Count On Me от филма Waiting to Exhale.

Кръстницата й Арета Франклин се почувствала зле

и не присъства на опелото, където трябваше да изпълни нейния хит от 1985 г. The Greatest Love of All. Запомнете Уитни такава, каквато беше в този клип, призова на свой ред нейната снаха и мениджърка Патриша Хюстън.

Освен Стиви Уондър (на снимката), сред знаменитостите, дошли до Нюарк за погребението и охранявани от местната полиция, бяха още Елтън Джон, Бил Косби, Бийонсе, Шака Кан, Робърта Флек, певицата

Бранди и брат й Рей Джей,

който бил с Уитни през последните й дни и нощи. Пристигна и Дженифър Хъдсън, която пя коронната й песен I Will Always Love You в нейна памет на наградите "Грами" миналата неделя (видео).

Медиите коментираха, че бившият съпруг на певицата Боби Браун си тръгнал малко след началото на заупокойната служба, след като семейството на Хюстън не му позволило да седи сред опечалените на първия ред.

Певицата беше погребана в неделя до баща си, който почина през 2003 г.