Станаха известни тазгодишните носители на интернет "Оскарите" - наградите "Уеби"

Бьорк е сред тазгодишните носители на интернет "Оскарите" заради албума си Biophilia, който списание "Кю" наскоро нареди в Топ 10 на най-добрите музикални приложения за iPad.

Исландската попзвезда е лауреат на "Уеби" (WebbyAwards.com) в почетната категория "Изпълнител на годината". Осмият й студиен албум е реализиран в сътрудничество с "Епъл" като своеобразно продължение на предишния - Volta, и е отчасти записан с помощта на хитовия таблет.

Първият сингъл оттам беше Crystalline, с клип, режисиран от Мишел Гондри, последван от Moon.

Тази година беше екранизирана и Hollow, като в музикалното видео, създадено от Дрю Бери, доайен на жанра "молекулярна анимация", са използвани кадри от медицинските изследвания и ДНК-то на самата певица.

Наградата за пробив, печелена в миналото от "Туитър" и Flickr, тази година отива при платформата за споделяне на снимки Instagram, закупена наскоро от "Фейсбук" за 1 милиард долара.

Социалната мрежа на Марк Цукърбърг пък се пребори в новата категория за специално постижение за обществените промени, присъждана за ролята на интернет в насърчаването на социално и политическо развитие. Отличието се гласува от публиката, а номинирани бяха още "Туитър" и YouTube.

Сред имената от шоубизнеса тази година е и актрисата Джулиет Луис, която известно време се беше преквалифицирала във вокалистка на рокгрупа. Двамата с Грейдън Шепърд са отличени като най-добри актриси за уеб сериала Sh*t Girls Say по YouTube, базиран на едноименния микроблог в "Туитър".

Тази година броят на категориите е близо 70, като в немалко от тях избраникът на уеб академията и публиката (близо 1,5 млн. души от 200 държави) е различен.

В Международната академия по дигитални изкуства и науки (IADAS), която гласува паралелно с редовите потребители, са личности като съоснователят на "Туитър" Биз Стоун, създателката на "Хъфингтън поуст" Ариана Хъфингтън, предприемачът Ричард Брансън.

На 21 май наградите "Уеби" ще бъдат раздадени за 16-и път, но списъкът с призьорите беше оповестен на 1 май. Първите си отличия спечелиха Pinterest, Spotify и Google+.

В онлайн видео категориите е и вирусният клип, харесан най-много от публиката - кавърът на OK Go! по песента от "Кукленото шоу" с участието на самите мъпети. Поводът за тяхното сътрудничество е игралният филм на "Дисни" с героите, създадени от покойния Джим Хенсън.