Нова фатва на Министерството на вероизповеданията в страната налага строги забрани за сгодените двойки

Сгодените двойки в Турция трябва да внимават много, ако искат да се придържат към новите разпоредби в страната. 

Висшият съвет на Министерство на вероизповеданията в страната издаде специална фатва, в която се съдържат строги ограничения, които сгодените двойки трябва да спазват преди брака, съобщиха турски медии. 

Според фатвата влюбените двойки не трябва да се държат за ръце и да остават насаме, преди да се оженят.

Религиозният документ също така определя, че по време на годежа двойките могат да се срещат и да разговарят само в присъствието на родители или опекуни, които да съблюдават за спазването на правилата. 

Възможно е да има нежелани инциденти със или без знанието на техните семейства... като флиртуване, съжителстване или прекарване на време насаме. Това, както и държането за ръце, което ислямът не позволява, насърчава клюките, се казва в документа.

Виж още: Турският вицепремиер призова жените да не се смеят​

Фатвата призовава двойките да се държат според ислямските норми и ги насърчава да не сключват религиозен брак, преди да е взето решение за граждански брак.

Според документа допустимо е само да се разменят подаръци, като трябва да се спазват и каноните на ислямското право, особено в частта за задълженията на съпруга, касаещи пари, имущества и издръжка, които той е длъжен да осигури на жена си.

Висшият съвет на Министерството на вероизповеданията, към което работят повече от 100 хил. сътрудници в цяла Турция, има за цел да тълкува как ислямът трябва да бъде прилаган в обществото.

Виж още: Как Турция прие една убийца за герой и в това няма нищо лошо

Още през 2012 г. тогавашния президент Абдула Гюл заяви, че основна задача на Висшия съвет е да дава на хората най-акуратното разбиране за религията и да ги отвръща от суеверията. 

Източник: в. "Хюриет"