Изказване на Хюсеин Хафъзов е дадено на прокурор за призив за национално и етническо противопоставяне

Агитацията на турски език от страна на ДПС не остана ненаказана. От Централната избирателна комисия (ЦИК) наложиха 4 глоби, като в 3 от случаите нарушител е бил Лютви Местан, а в един - Хюсеин Хафъзов. Изказвания на Хюсеин Хафъзов е сезирана и прокуратурата, съобщи Би Ти Ви.

Законът забранява политическата агитация на чужд език, това е и причината за глобите. В различни населени места двамата са агитирали привържениците си на турски език.

Размера на глобите за конкретните нарушения е 200 и 2000 лева, което означава, че лидерът на ДПС може да бъде санкциониран с до 6000 лв. Решението беше взето с 11 гласа "за" и 3 "против" - на представителите на ДПС.

Освен това, относно изказвания на Хафъзов, които могат да се тълкуват като призив за национално и етническо противопоставяне, ЦИК ще сезира прокуратурата.

Там казусът е особено заплетен, защото става дума за агитация на територията на Турция, а българските закони не могат да действат на територията на друга държава. Затова комисията прие, че може да се търси и отговорност за нарушение на добрите нрави.

До момента ЦИК три пъти се е произнасяла за агитация, но санкциите са били за партията ДПС, а не за конкретни лица.