Българският парламент трябва да изчисти морално образа си, смята депутатът Юлиан Ангелов

Депутатът от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов е внесъл предложение за промяна на новия правилник на Народното събрание, според което колегите му да бъдат подлагани на тест за наркотици и психотест.

Българският парламент трябва да изчисти морално образа си

Идеята е да има морална санкция, ако има народни представители, които използват наркотици или имат психически проблеми“ обясни предложението си депутатът в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

Според него въвеждането на психо и наркотест не нарушава правата на народните представители. По думите му той самият ще предложи на всички от партията си да се подложат на подобен тест, за да докажат, че са чисти.

Важно е да има дебат по тази тема. За първи път съм народен представител и не искам да бъда слаган под общ знаменател с всички останали, защити тезата си Ангелов.

"Напълно разбирам това искане, защото за целия този период на преход образът на депутатите е много лош. Когато човек вече е избран, е късно да го санкционираме. Психотестът обаче не е тест, с който може да се налага морална санкция", допълни още Ангелов.

Виж още: От МЕНСА искат депутатите да полагат теста за интелигентност

Отговорността за това какви хора влизат в парламента носят самите партии

"Те би трябвало да изработят вътрешен механизъм, с който да оценяват хората. Това не може да влезе в законодателството, защото обикновено е норматив, който изработва като вътрешен механизъм всяка отделна партия", обясни на свой ред директорът на Института за изследване на населението и човека към БАН Антоанета Христова.

"В историята на политическите лидери има много хора, които са гранични случаи –
те се намират на границата между нормата и патологията. Политиката привлича хора, които имат прояви с въпрос по отношение на общата норма. Въпросът е как това може да бъде използвано полезно и кой е ключът, който превръща тяхното поведение в асоциално срещу нас самите. Това е и големият въпрос на нашата наука", коментира още психологът.