Бъдещето на човечеството ще бъде вегетарианско.

Или поне така твърдят учените, според които трябва да минем изцяло на вегетарианска диета в близките 40 години, за да избегнем катастрофичния дефицит на вода, пише вестник "Гардиън", цитиран от БТВ.

Хората си добавят 20% от необходимите им протеините чрез животински продукти, но този процент може да падне до 5, за да могат да се изхранят допълнителните 2 милиарда души, които се очаква да се родят до 2050 година.

Няма да има достатъчно вода, за да се произвежда нужната за 9 млрд. души храна... ако се следват настоящите темпове, твърдят от Международния институт за водата в Стокхолм.

Но водата ще стигне само в случай, че консумацията на месо се намали до 5%. Това предупреждение идва, малко след като ООН започна да се готви за нова глобална хранителна криза след като цените на царевицата и пшеницата се покачиха с 50% от юни насам. Скокът в цените бе причинен от тежката суша в САЩ и Русия, коментира британското издание.

Oxfam - организация, бореща се с бедността, отбеляза, че покачващите се цени ще имат огромно влияние върху развиващите се държави, разчитащи на внос на храни. Сред тях са части от Латинска Америка, Северна Африка и Близкия Изток. От там отчитат още, че през 2008 година недостигът на храна е довел до граждански бунтове в 28 страни по света.

Приемането на вегетарианска диета е един от начините за ограничаване на недостига на храна за нарастващото население. Тъй като за приготвянето на животински продукти се използва до десет пъти повече вода, ограничаването на употребата на месо ще ограничи и употребата на водните ресурси. Други начини за намаляване на използваната вода е ограничаване на изхвърлянето на храна и увеличаване на търговията между държави с хранителен дефицит и хранителен излишък, предлагат експертите.

Докладът е изнесен днес преди началото на конференцията в Стокхолм, където 2500 политици и представители на ООН, неправителствени организации и изследователи от 120 страни ще дискутират глобалния недостиг на вода.

Засега 900 милиона души гладуват, а други 2 милиарда са недохранени заради проблеми с достъпа до жизнено важната течност. Учените са убедени, че единственото решение е "нова рецепта, за да изхраним света в бъдеще".