"Говорим за милиарди. Част от тези милиарди тежат върху публичните финанси. Ако държавата не осъди никого за това, тя няма право да осъди дори един джебчия!", коментира още вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика

"Първата крачка на политическата класа е да се види кои нейни представители имат връзка с КТБ. Кои са политическите фигури и представителите на другите видове власти, които имат вложения, кредити и кредитни карти в КТБ", допълни Дончев.

Избиране на зам.-министри

Заместник-министрите ще се определят по качествата, а не по партийната принадлежност, заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев в предаването "Преди всички" на БНР по повод коментирания министър на икономиката Божидар Лукарски.

"Един министър не се предполага, че ще бъде непременно експерт в сферата, в която работи, по-скоро той трябва да има ясна политическа воля и визия какво трябва да се промени. Аз от първия мандат на кабинета "Борисов" имам опит от работата почти с всички министри, като изключим министъра на отбраната, който няма никаква връзка с европейските фондове", допълни Дончев.

Еврофондовете

"Изразът, че трябва да има "анклави" в държавното управление, е мой. Не трябва да се следва логиката на политическите квоти, а да има възможност министърът да предложи хора, с които да работи, това е свързано и с отговорността. Заместник-министри, които отговарят за оперативна програма, ще бъдат обект на двойна преценка. Ако само преди 7-8 месеца някои мерки бяха взети, нямаше да сме в тази ситуация със спрените средства по еврофондовете", каза още Томислав Дончев.