Престрелките в град Куманово между сепаратисти и македонските сили дават своя отзвук

В последните дни македонският град Куманово стана централна тема в новините. Още в събота се чу за престрелки и напрежение в града, след като македонските власти проведоха масирана акция срещу терористична група в града.

Жертвите на престрелката

След преговори и последните 27 въоръжени души от групата са се предали, размахвайки бели чаршафи. По време на сраженията с групировката загинаха 8 македонски полицаи, а 37 са ранени. Също така бяха намерени труповете на 14 терористи, които предстои да бъдат идентифицирани, като не е изключено да има още загинали сред терористите.

"Информацията, до която стигнахме показва, че групата е влязла в Македония от една съседна държава и чрез свои поддръжници се е установила, подготвяйки се за бъдещи терористични нападения", заяви зам.-министърът на вътрешните работи на Македония Иво Котевски, без да уточнява от коя държава идват терористите.

По негови думи става дума за група от около 50-70 души, които са се установили в няколко къщи в кумановската махала "Дива населба". По думите му групата е планирала да извърши терористични атаки в казарма, сграда на полицията и съд.

Сепаратисти поеха отговорност

Междувременно Армията за национално освобождение е поела отговорност за нападението над полицаите. Сепаратистката организация, известна като Македонската АОК през 2001 г. се бореше за отцепване на северозападната част на страната и присъединяване към Косово, съобщи агенция "Макфакс". До момента обаче властите в Скопие не потвърждават автентичността на посланието.

Междувременно сръбският в. "Блиц" съобщи, че бронирани коли на сръбските части за борба с тероризма са се отправили към Южна Сърбия и границата с Македония.

Станалото в Куманово е заговор, казват жители на македонския град, който стана сцена на сблъсъци между сепарастити и силите за сигурност в югозападната ни съседка пред Би Ти Ви.

Местните: Заговор?

Според някои акцията има за цел да отклони вниманието на обществеността от протестите срещу премиера в Скопие Никола Груевски. Други хора от Куманово допълват, че кварталът, населен предимно с етнически албанци, където са избухнали сблъсъците е бил опасен. Кметът на Куманово Зоран Дамяновски заявява, че става дума за война. Той се изрази опасения, че в града му може да избухне етнически конфликт.

Повечето от евакуираните души вече са се завърнали по домовете си.

Източник: Агенция "Фокус", агенция "Макфакс", в "Блиц", Би Ти Ви