Проектът е реализиран по повод първата годишнина на VIVACOM Art Hall и старта на Sofia Architecture Week

През изминалия уикенд Телефонната палата в София се превърна в огромна клавиатура с послания, които светят през нощта. Проектът е резултат от конкурса Трансформация, който се проведе през пролетта в партньорство с фестивала Sofia Design Week и получи 97 предложения за временна арт трансформация на сградата от архитекти, артисти, художници, дизайнери и урбанисти. 

Реализиран е спечелилият първо място проект за огромна клавиатура, озаглавен "Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят" на архитектката Бранимира Славова-Колева, а изпълнението му е дело на талантливия млад дизайнер Иван Радев, който също участва с проект.

Художествената трансформация на емблематичната за българските телекомуникации сграда в клавиатура идва точно навреме, за да отбележи първата годишнина от създаването на пространството за събития, култура и изкуство в Телефонната палата – VIVACOM Art Hall, и началото на международния фестивал Sofia Architecture Week, който тази година се провежда под мотото "Aрхитектура търси култура".

Проектът "Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят" събра най-много гласове от журито с оригиналната идея да трансформира фасадата на Телефонната палата в компютърна клавиатура, като превърне всеки прозорец в клавиш. 

"Трансформацията провокира сетивата, а това води до комуникация, чиято основна цел е обмяна на информация, идеи и послания. Ние сме в ерата на компютъра и той е този, който ни отваря прозорците към света. Именно поради тази причина съм избрала проекта за преобразуване на фасадата на Телефонната палата да е насочен към прозорците и тяхната трансформация в една нетрадиционна клавиатура. С осветяване на различни клавиши през нощта, клавиатурата ще изписва различни думи и така новият облик на фасадата ще отправя актуални послания към жителите на града", обяснява креативната си идея младата авторка.