Хората с високи нива на емпатия усещат тъжните песни като дълбоко емоционално изживяване

Забелязали ли сте как тъжните песнии и произведения могат въздействат на хората по различен начин. Ако при едни се налага да бършат изникналите сълзи, при други бавната и тъжна музика може да подейства изнервящо. 

Но реално някои от най-известните и обичани музикални произведения нявяват именно тъжни и печални настроения. Парадоксално ли е това тъгата да носи наслада? Не и според група от учени от университети във Великобритания и Финландия.

Според тяхното изследване, публикувано в сп. "Граници на психологията" наслада от тъжните песни изпитват най-вече хората, способни на съчувствие. Те приемат тъжната музика като преживяване, наситено с дълбоки емоции.

В изследването участвали 101 мъже и жени на възраст между 20 и 67 години, които изслушали непозната тъжна инструментална мелодия и описали свободно емоционалната си реакция към нея. 

Виж още: Любимата ни музика зависи от характера

Впоследствие отговорите им били групирани в три основни групи: "чувствам се релаксиран", "чувствам се трогнат" и "чувствам се неспокоен". В интервюта преди самия експеримент учените определили нивата на емпатия в участниците.

Тези, които били трогнати от музиката, описали преживяването си като много тъжно, но също така наситено с емоции и приятно.

"Отдавна е известно, че хората изпитват противоречиво удоволствие, когато се докоснат до трагично изкуство, но вече става ясно, че то влияе още по-силно на хората, способни на откликнат на чуждите емоции", пише Туомас Ерола, професор по музикознание в Дърамския университет във Великобритания и ръководител на проучването.

Виж още: По какво можем да познаем хората с висока EQ

Не всички участници обаче могли да изпитат положителна емоция от слушането на тъжната музика. Най-често нервната реакция била типична за хора с ниски нива на емпатия.

Източник: theconversation.com