Коалиционните партньори проведоха първото заседание на Съвета за развитие към Министерския съвет

Съветът ще се събира всеки месец, за да дискутират общата си политика, като при необходимост може да бъде свикан и по-често, информира Novini.bg. На днешното заседание взеха участие

всички политически сили, които подкрепят правителството 

и почти всички министри. Обсъдени са били общи стратегически решения и не е имало разминавания в позициите на коалицията, обясни вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Представена и обсъдена е била управленската програма на кабинета. Всички коалиционни партньори са одобрили така представената програма, която може да бъде видяна на сайта на МС, поясни вицепремиерът. 

Програмата включва 1155 мерки, които правителството се ангажира да изпълни. 

Най-важната обсъждана тема по време на днешните разговори е била кадровата политика. Общо е разбирането, че трябва

да бъде изграден механизъм и да има баланс при кадровите назначения

Бъчварова подчерта, че трябва да има гаранция, че назначаваните кадри отговарят на необходимите условия и това е най-добрата кандидатура. Тя обеща, че няма да бъдат извършвани политически назначения и уволнения. 

Ще търсим и ще налагаме конкурсното начало, зарече се Бъчварова. 

Медиите трябва да останат независими

Така вицепремиерът коментира появилите се информации, че правителството ще налага цензура на медиите. Държавата не трябва да се намесва в медийната среда. 

Единствено трябва да се намери механизъм за медиите, които получават държавно финансиране. Те трябва да гарантират, че получените средства от държавата се изразходват по предназначение, поясни Бъчварова.