България е на 44-то място в света по условия за предприемачество, показват данните от Световния индекс на предприемачеството (Global enterpreneurship index - GEI) за тази година

България се нарежда след Румъния, но преди Унгария, Италия, Хърватска и Черна гора.

Първо място по условия за развитие на предприемачеството заемат САЩ
В челната петица компания им правят Канада, Австралия, Великобритания и Швеция.

Виж още: 54-ти сме по конкурентоспособност в света

Ехото на комунизма

Данните на изследването показват значителни разлики между европейските държави.
На Стария континент се намират някои от най-развитите икономики в света. Пет от десетте най-добри за предприемачите страни се намират в Европа, а всички икономики от ЕС се нареждат сред първите 50 в класацията.

В Европа обаче има и развиващи се икономики - бившите социалистически страни, Русия и Украйна. Изследването констатира, че по-голямата част от производствената инфраструктура в тези държави е ориентирана към тежките индустрии. За тях е характерна и липсата на традиции в предприемачеството, и, най-важното - липса на инициатива и поемане на отговорност, се казва в изводите на изследването. 

Богатият Север

Всички северни европейски страни - Швеция, Дания, Исландия, Финдандия и Норвегия, се нареждат сред най-добрите за предприемачи 15 икономики в света

Франция също се представя стабилно заради висококачествената си производствена инфраструктура. Естония се нарежда пред Люксембург, Портигалия и Испания, а близо до нея се нареждат и другите две балтийски републики - Литва и Латвия. 

Турция също е сред добре представящите се страни в индекса.

Бедният Юг

Представянето на Италия е стряскащо лошо, се отбелязва в изводите на доклада. Италианската икономика се нарежда след най-пострадалите от икономическата криза страни в Европа - Портигалия, Испания, Кипър и Гърция, както и след много от бившите социалистически държави.

Литва, Латвия, Естония, Словения, Чехия, Унгария, и дори Румъния и България, се представят по-добре от Италия.

Най-зле представилите се страни в Европа са Украйна, Русия, Албания, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Големи контрасти се наблюдават в руската икономика. Анализаторите смятат, че изобилието от природни ресурси е слабост, а не сила, заради зависимостта на икономиката от цените на петрола.

Въпреки големите разлики в представянето на европейските държави, като цяло Европа се представя по-добре от средното за света.

Класацията

Индексът, изготвен от Световния институт за предприемачество и развитие (Global Enterpreneurship and Development Institute - GEDI), оценява така наречените "бизнес екосистеми" в 130 държави от цял свят.

Те се оценяват по 14 различни критерия, разделени условно на три групи - критерии за отношение към бизнеса и предприемачите, критерии за умения и критерии за желание за развитие.