Наскоро видяхме една забавна снимка, на която пишеше: "В САЩ хората се избиват за евтини покупки, само ден след като са се уверили колко са благодарни за нещата, които имат!".

Това е заигравка с Деня на благодарността, следван от така наречения Черен петък – денят, в който магазините в САЩ пускат толкова големи намаления, че стотици американци спят пред вратите им, за да влязат първи, а когато вратите се отворят, се втурват, бутайки и блъскайки всички по пътя си, все едно животът им зависи от това да си купят iPad.

Хора, протестиращи срещу прекаленото консуматорство в обществото днес, приканват към инициатива за ден без пазаруване. В Северна Америка той се отбелязва в петъка след Деня на благодарността, а в останалата част от света в последната събота на ноември, пише profit.bg.

Смисълът

Разбира се, че един ден без пазаруване няма да доведе магазините до фалит, но така ще видите, че можете да консумирате много по-малко, отколкото сте си мислили! 

Освен това за 1 ден ще се поставите на мястото на хората, които нямата пари да купят нищо от магазина, които редовно изпадат в ситуация да разчитат на "това, което е останало в хладилника". 

Има хора, за които това да не минат през магазина, не е въпрос на избор, а на ежедневие.

Нека консумираме по-малко, поне за ден, приканват активисти.

Тази година "Ден без покупки" с Северна Америка ще бъде петък (23 ноември), а за света това ще бъде събота (24 ноември). За да го отбележите, ще е необходимо на този ден да не направите нито една покупка.

Историята

Тази инициатива съществува вече от 20 години.

Първият "Ден без пазаруване" се е провел в Мексико през 1992 година. Целта е обществото да се замисли, за това, че консумира прекалено много ресурси.

Идеята принадлежи на канадския художник Тед Дейв.

От 1997 година Денят е изместен непосредствено след Деня а благодарността, когато хиляди американци се избиват по магазините и издигат пазаруването в култ.

Скоро започва да се отбелязва във Великобритания, Израел, Австрия, Германия, Нова Зеландия, Норвегия и др.

Наскоро протестиращи го преименуваха на "Окупирай Коледа" и "Коледа без пазаруване".