Апелативният съд спря делото срещу бившия вътрешен министър за присвояване на 50 хил. лв. от бюджета на МВР

И апелативният съд спря делото за присвояване на 50 хил. лв. от бюджета на МВР срещу Цветан Цветанов, пише в. "Сега".

Депутатският имунитет

Причината е депутатският имунитет на бившия МВР-шеф. По това дело Цветанов е обвиняем, че е изплатил в нарушение обезщетение на бившия шеф на сектор "Борба с организираната престъпност" - Велико Търново Орлин Тодоров.

Депутатският имунитет на Цветанов стана причина и за спирането на делото за незаконно подслушване, по което Цветанов е обвиняем заедно с трима бивши директори на специализираната дирекция СДОТО, която прилагаше специалните разузнавателни средства (СРС) по негово време.

Обвиненията на Цветанов

Бившият министър е обвиняем по общо три дела. Две от тях приключиха на първа инстанция. По обвинението за присвояване в полза на Тодоров Цветанов бе обявен за невинен. По другото дело обаче - за отказ да се приложат СРС-та - получи 5 години затвор. Прокуратурата твърди, че Цветанов собственоръчно е отказал прилагането на СРС срещу Тодоров, като по този начин е попречил на разследване. Бившият министър сложил резолюция "НЕ!!!" върху исканията за подслушване и следене.

Самият Цветанов наскоро призова главния прокурор Сотир Цацаров да поиска имунитета му, тъй като не желае да е "вечният обвиняем".