Като депутат в 43-то Народно събрание той се ползва с имунитет

Делото за подслушванията срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов го очаква прекратяване. Причина за това е факта, че като депутат от новото Народно събрание Цветанов се ползва с имунитет, пише OFFNews.

Освен Цветанов, подсъдими по делото са и няколко бивши директори на несъществуващата вече Специализирана дирекция "Оперативни технически операции".

Делото за неосъществен контрол върху мобилната подслушвателна техника в МВР е почти на финала си. Според обвинителния акт, Цветанов не е упражнил контрола си върху тримата бивши директори на СДОТО и така са били създадени предпоставки за нарушаване правата на българските граждани.

На днешното заседание трябваше да бъдат разпитани последните свидетели и евентуално да започнат финалните пледоарии, но от седмица Цветан Цветанов е с имунитет, който главният прокурор трябва да поиска от новото 43-то Народно събрание. Това обаче е възможно да стане едва след 27 октомври, а продължителността на процедурата зависи от това дали заместник-председателят на ГЕРБ сам ще свали наказателната си неприкосновеност или ще се наложи решение на парламента.

Цветан Цветанов има още две дела, вече на втора инстанция. По едното беше оправдан, а по другото има четиригодишна осъдителна присъда.

Това е третото дело срещу публични личности, което в рамките на месец Софийският градски съд спря заради имунитет. Другите две са процесът за загубени съдебни доклади от Сергей Станишев, докато беше премиер, и делото за хулиганство и посегателство над полицай срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров.