Решението на здравния министър предизвика гневни реакции сред ромски лидери

Нови правила за работа от днес за спешните медици. Навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, лекарите ще влизат само след споразумение с местните лидери или в присъствието на полиция, обяви пред Би Ти Ви здравният министър Петър Москов.

На профила си във "Фейсбук" той обясни, че с нарочна заповед ще свали отговорността за тези решения от регионалните спешни центрове. Това ще са решения, за които отговорността ще бъде негова и на ресорния заместник-министър доктор Ваньо Шарков.

Решението на Москов

Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви пред Би Ти Ви здравният министър Петър Москов. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.

"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", заяви Москов и призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.

"Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", реагира Москов на нападките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички живеещи в страната. Здравният министър призова и кметовете да се срещнат с лидерите на мнение сред ромите, които са им помогнали на изборите и да говорят с тях по казуса.

В сутрешния блок на Нова телевизия здравният министър защити отново решението си.

"От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права", каза Москов.

Решението му да спре линейките към ромските махали, където екипи на Спешна помощ са били бити, предизвика гневни реакции у ромски лидери.

Виж още: Нападенията над лекари станаха 225

Цветелин Кънчев

"Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ", заяви Цветелин Кънчев пред Нова телевизия.

Той също така обвини екипите на Спешна помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали. Според него дори когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание.

Кънчев посочи като добра практика "Пирогов", където трима лидери от ромските квартали са назначени като санитари. Той предлага именно такова решение на проблема - образовани ромски младежи и девойки да ходят в ромските квартали да оказват Спешна помощ.

Илия Илиев от "ДРОМ"

Илия Илиев, председател на ПП "ДРОМ" също възнегодува срещу решението на Москов.

"Нека всеки битов, криминален или какъвто и да е случай да бъде разглеждан от органите на реда, както повелява българската конституция и българското законодателство. Но категорично отхвърляме като недопустима и противоконституционна позицията, че отделни български граждани не трябва да имат достъп до Спешна помощ. Честите проблеми между пациенти и лекар."