ДПС умишлено не "натисна педала на газта" на тези извънредни парламентарни избори, в противен случай щяха да бъдат втора политическа сила"

Това заяви в интервю за "Дарик"социологът от "Алфа рисърч" Станислав Стоянов. 

Владеене на вота

В ДПС развиват "такава велика математическа система", която може да добие голям размах, категоричен е социологът. Той отбеляза, че именно заради прецизната техника на владеене на вота, която са отработили в ДПС, в изборния ден е изключително трудно да се прогнозира какви ще бъдат резултатите за партията. 

Извънредни парламентарни избори

"Обяснението за това ДПС умишлено да не е иска да е втора политическа сила, е нестабилната политическа обстановка и очакването скоро да има пак извънредни парламентарни избори, ако ГЕРБ не успее да състави правителство. 

Един такъв успех на Движението за права и свободи ще мобилизира страшно голяма част от избирателите, които не гласуваха сега, коментира Станислав Стоянов. На изборите през 2009 г. гласовете от Турция за ДПС достигаха 95 000, на 5 октомври са едва 60 000. 

По-стабилни позиции сред ромското население

Успешното владеене на вота се вижда най-добре и в силните за партията региони като Кърджали, уточни той. ДПС добива все по-стабилни позиции и сред ромското население, показват още анализите от вота тази година. 

Задължителното гласуване

Ако на следващи избори се вдигне избирателната активност, и в България гласуват малко над 4 млн. души, определено ДПС ще се мобилизира, каза още социологът. На въпрос как ще се промени конфигурацията в парламента, ако се приеме задължителното гласуване, Стоянов потвърди, че ДПС ще е единствената партия, която ще загуби позиции.

Виж още: Плевнелиев: Не народът трябва да се яви на поправителен, а политиците!