Сравнението с еротичния жанр направи Миро, който даде за пример еднополовите ласки, разменяни между Шакира и Риана в дуетно видео. То обаче е само върхът на айсберга

В интервю пред БНТ неотдавна Миро се оплака, че упадъкът на обществото е световна тенденция. Според неговите наблюдания дори в праволинейния поп 90% от успешните видеоклипове са "едно доста прилично софт порно плюс много посредствена музика".

Като пример една от звездите на музикалната сцена у нас, който е и треньор в "Гласът на България", посочи ласките между Риана и Шакира в съвместното им видео Can't Remember to Forget You.

Anaconda на Ники Минаж, Blurred Lines на Робин Тик, BBHMM на Риана, Animals на Maroon 5, както и Майли Сайръс, която върви по стъпките на Мадона, са сред примерите за тази тенденция. Принос към нея открай време имат и рапърите, а у нас тя процъфтява покрай попфолка, най-вече заради силиконовите бюстове на изпълнителките.

Всъщност още от зората на MTV звездите предизвикват телевизиите с кадри, заради които клиповете им биват забранявани или цензурирани. В днешно време YouTube е основната платформа за разпространение на музикално видео и подобно съдържание се оказва все по-достъпно дори за малолетни.

Подбрахме за илюстрация само десетина примера, при това от различни периоди - но всъщност са безброй!

My Neck, My Back (Lick It) на рапърката Киа например подканва да оближете тялото й, като започнете от шията и гърба още в заглавието. Мустакатият Фарел Уилямс е почти неузнаваем в парчето на проекта си N.E.R.D. с красноречивото заглавие Lapdance (Танц в скута).

Електронната денс музика съперничи на рапа и в това отношение, с хитове като Call on Me на Ерик Придс, Satisfaction на Бени Бенаси, Put Your Hands Up 4 Detroit на Фед льо Гран.

"Дюран Дюран" с Girls on Film и Мадона с Justify My Love са сред ранните образци на жанра, които скандализират моралистите дори в MTV.

В стремеж да оправдае имиджа си на авангарден артист Бьорк дори се снима сама как прави орален секс и включва сцените в клипа Pagan Poetry, където носи булчинска рокля от Александър Маккуин, буквално пришита към тялото й...

Новото видео на Селена Гомес присъства в тази селекция не само защото певицата се изживява като "Мис Мокра фланелка". Клипът на Good For You е режисиран от Софи Мюлер, а идеята е, че момичетата могат да са секси не само по бельо, но и по пеньоар.

Крайно време е обаче доскорошната тийнзвезда да осъзнае, че невинното изражение, съчетано с предизвикателни пози, й носят само сравнения с Лолита.

Tonight (I'm F**kin' You) е оригиналното заглавие на хита, който Енрике Иглесиас пусна през 2010 г., а клипът го илюстрира сравнително буквално, като в главната роля е самият изпълнител. Въпреки че има "чиста версия", нецензурираният вариант може да се чуе по радиостанциите у нас дори посред бял ден - хората не са длъжни да знаят английски, нали?