Максимални стойности между 2 и 7 градуса сочи прогнозата на НИМХ за края на първата февруарска седмица

След летните температури в началото на февруари, които на места достигнаха 24 градуса, зимата се завърна със сняг в почти цялата страна.

Валежите продължават и в последния работен ден от седмицата, предимно от мокър сняг, но следобед се очаква да отслабват и спират, като по-значителни като количество ще са в крайните югоизточни райони от страната.

След пладне от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 2 и 7 градуса, прогнозира дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде около и над средното за месеца.

Виж още: Температурите през февруари - по-високи от обичайното

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи, предимно от сняг. Ще духа до умерен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 3 и 5 градуса, вълнението на морето - 3-4 бала. Температурата на морската вода е около 7 градуса.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. Ще има виелици и навявания. Следобед валежите и там ще спират. Ще духа силен, по високите и открити части - до бурен вятър от север-североизток.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около -3, на 2000 метра - около -8°.

Източник: агенция "Фокус"