Най-младата актриса, номинирана за "Оскар" в главна роля, въведе високите технологии в сезона на наградите, като прочете благодарствена реч от смартфона си

Кувенжане Уалис, още ненавършила 10 години, получи отличието "Изборът на критиката" (Critics' Choice) в категорията за млад актьор, а ходът й с телефона се оказа една от най-коментираните случки от церемонията.

По времето, когато играе във фентъзи драмата "Зверовете на дивия Юг", тя е едва на шест. Филмът, показан у нас на фестивала So Independent през есента, е номиниран за общо четири "Оскара", включително за режисурата и адаптирания сценарий на Бен Цайтлин.

Виж още: Филмът на Спилбърг с най-много номинации за "Оскар" и Актьорите, номинирани за "Оскар 2013"

Другите победители от церемонията бяха пренебрегнатият от киноакадемията Бен Афлек - с приз за режисура и филм на годината ("Арго"), "Наръчник на оптимиста" в комедийните категории, Даниел Дей Луис ("Линкълн") и Джесика Частейн ("Враг номер едно") при драматичните актьори, Адел за песен към филм (Skyfall).

"Координати 007: Скайфол" бе отличен като най-добър екшън, а в категорията за хорър и фантастика спечели "Looper: Убиец във времето". Екшън актьор номер 1 е Даниел Крейг, а екшън актриса - Дженифър Лорънс в "Игрите на глада", с приз и в друга категория за ролята си в "Наръчник на оптимиста".

"Любов" (Amour) е изборът на критиката за чуждоезичен филм, а "В търсене на Шугърмен" - за документален. Куентин Тарантино и Тони Кушнер взеха награди като сценаристи, съответно за оригинален ("Джанго без окови") и адаптиран сценарий ("Линкълн").

Наградите на критиката предшестват "Златните глобуси", които са тази неделя, а "Оскарите" се раздават чак на 24 февруари.