На 22 юни отбелязваме Световния ден на смърфовете, на 16 август по кината пристига вторият пълнометражен филм за малките сини човечета, а Бритни Спиърс вече пусна официално песента си към него - Ooh La La

Забавната игра "Не се сърди, смърфче" е българското участие в световния ден на смърфовете, чиято цел е утвърждаване на идеали като приятелство, семейни ценности, доброта, честност, съобщиха разпространителите от "Александра филмс".

В игрите "Не се сърди, смърфче", които се организират в събота, 22 юни, от 11 ч., свои смърфотбори ще смърформират актьорите от българския дублаж на "Смърфовете-2": Робин Кафалиев, Наката и Дачко от предаването на Би Ти Ви "Аламинут" и Поли Генова, с чийто глас говори Смърфиета (озвучена в оригинал от Кейти Пери).

Освен тях в празника ще участват отбори на световните партньори "Макдоналдс" и "Шлайх" (Schleich), на младите таланти от "Гласът на България" и деца от столични детски градини. 

Могат да се включат също малки и големи фенове, дошли на място пред Градската градина в София (на площадката срещу Националната художествена галерия), като се запишат за участие в отборите или подкрепят самите участници. 

От "Александра филмс" са предвидили и смърфокриеница - на различни тайни места в Градската градина 15-сантиметрови смърфчета ще се крият от любопитните погледи. По даден сигнал ще започне "смърфотършуване" и който намери смърфче - остава си за него.

Отбор в игрите "Не се сърди, смърфче" ще имат и деца с онкохематологични заболявания, като сдружението "Деца с онкохематологични заболявания" ще подарява по една ръчно изработена и оцветена фигурка на всеки гост, дарил сума за изграждане на Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания. 

Междувременно Бритни Спиърс пусна песента си към "Смърфовете-2", озаглавена Ooh La La.

Виж още: Балони, джаз, блус

Смърфовете (на френски Les Schtroumpfs) са рожба на белгийския аниматор Пейо и се появяват за пръв път като комикс през 1958 г., като в началото бройката им надхвърля 100.

Аниматорите от американската студия "Хана-Барбара" създават сериала, излъчван и у нас, а през 2011 г. се появява и пълнометражен 3D филм, който комбинира компютърна анимация и игрално кино.

В продукцията на "Сони пикчърс" действието се развива в Ню Йорк, а в "човешките" роли са Ханк Азария (Гаргамел), Нийл Патрик Харис, София Вергара.