Служители на БНБ са на разпит в Столичното следствие във връзка с разследването за източването на Корпоративна търговска банка, информира БНР

По това дело има две линии – основният обвиняем по него, макар и задочно, мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, който заедно с още няколко души се разследва за източване на банката. 

Подуправителят на БНБ

Има обаче и обвинение срещу подуправителя на БНБ, който отговаря за надзора – Цветан Гунев. Той се разследва за това, че не е имало контрол върху отпусканите на затворената банка кредити.

Показания по аферата 

Днешните разпити са първите на редови служители на Централната банка. Показания по аферата вече дадоха управителят на БНБ Иван Искров и Нели Курдовска, която временно пое функциите на Гунев, който е в отпуск.

12-те мъже и жени бяха докарани с бял микробус с надпис БНБ. Те влязоха в Столичното следствие и минаха през цялата процедура. Взеха призовки и тръгнаха към следователите.

Спешно решение за КТБ

До петък трябва да бъде взето спешно решение, тъй като банката в петък може да фалира. Това заяви пред журналисти съпредеседателят на "Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО" Валери Симеонов. 

Виж още: Прочетете закона на Делян Пеевски за КТБ