Австриеца Феликс Баумгартнер ще се опита да скочи с парашут от ръба на открития космос, след като се издигне с балон на 36.6 км височина.

Моментът трябваше да настъпи около 15:30 българско време, но малко преди началото бе отложен с около час, заради вятър, който попречил за разгъването на балона

Метеорологичният "прозорец" с най-добрите условия за опита продължава пет часа и се затваря в 10 сутринта местно време.

Гигантски въздушен балон с височината на пететажна сграда ще отведе авантюриста до ръба на Космоса. От там той ще се опита да подобри два световни рекорда наведнъж - първият за най-дългото свободно падане, а вторият за човек, който се движи по-бързо от скоростта на звука.

От височината, в която условията почти наподобяват вакуум, тялото на 43-годишния австриец ще достигне ускорение от 1 110 километра в час само за 40 секунди. След това той ще разпъне парашута си и ще кацне в местната пустиня, пише dnevnik.bg.

През цялото време австриецът ще бъде екипиран единствено с костюм за високо налягане, каска и парашут. В миналото всеки опит да се поставят подобни рекорди е имал трагичен край.

Уникалното изпълнение ще бъде предавано по телевизиите, но с 20-секундно закъснение, за да се избегне разиграването на трагедия пред очите на милиони хора по цял свят.