Бившият премиер коментира и решението на Светия синод да го споменава като "цар на българите" в литургиите си

Симеон Сакскобургготски няма да присъства на честванията на Деня на победата над нацистка Германия. Това беше обявено на неговия сайт.

Там беше даден и кратък коментар относно решението на Светия синод бившия премиер да се споменава в богослуженията като "благоверен цар на българите Симеон":

"По повод разгорещетените дебати относно решението на Светия Синод да споменава в богослуженията си Цар Симеон II, които явно са част от прийомите да се отвлича общественото внимание от злободневните въпроси, припомняме думите на Негово Величество при връчване на ордена "Св.Иван Рилски" на 2 май:

"Така, както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред".

Нека не позволяваме да ни манипулират с конспиративни теории и жалки политически игри, които нямат нищо общо с решението на Светия Синод".

Конспиративните теории и политическите игри

"Конспиративните теории" и "жалки политически игри" вероятно се отнасят за изявлението на лидера на ДСБ Радан Кънев, който вчера коментира темата:

"Смехотворното коронясване на бивш български премиер точно преди очакваното му посещение в Москва на 9 май, защото, вярвайте ми, тук не става дума за съвпадение, представляват груба, недопустима намеса на църквата в българската политика, както вътрешната, така и външната политика на България, намеса, която е изключително уязвяваща самата църква и изключително обидна за вярата на истинските християни в България", заяви лидерът на ДСБ в Благоевград..

Срещу решението на Светия синод да нарича Сакскобурготски "цар на българите" преди дни се изказа и президентът Росен Плевнелиев. Той обвини църквата, че с това решение разделя българите.

Източник: kingsimeon.bg, OFFnews