Изменения в руското законодателство са причина за решението на медията

Тв каналът Си Ен Ен е уведомил кабелните оператори в Русия за прекратяване на излъчването в руските кабелни мрежи от 2015 г., съобщи вестник "Ведомости".

Проблеми с нов закон в Русия

Причините за това решение не са споменати. В руското подразделение на Си Ен Ен не коментираха информацията. В Русия Си Ен Ен се разпространява чрез кабелни и спътникови оператори. Те са получили писмо от собственика на компанията - "Търнър борудкастинг корпорейшън" (Ти Би Си), в което се уведомяват за прекратяване на излъчването на територията на Русия от началото на следващата година.

От Нова година те губят права за излъчването на Си Ен Ен, съобщи представител на един от операторите. Има информация, че решението на Си Ен Ен е свързано с изменение на руското законодателство за медиите. Поправка в закона за медиите ограничава дела на чужди компании в руски медии до 20%. Това ограничение влиза в сила от 1 януари 2016г. В Русия тв каналът на Тед Търнър Си Ен Ен има свое представителство от 1983 г.

"Ведомости" припомня, че през 2009 г. Роскомнадзор (федералната служба за надзор в сферата на информационните технологии и масовите комуникации) е заявил намерение да изисква от чуждите канали, разпространяващи се в кабелната и спътникова мрежа на Русия, да получат местен лиценз за излъчване. От службата тогава предупредили операторите, че имат половин година, но впоследствие този срок е удължен с още половин година.

Оттеглят се и други инвеститори

Промените в закона за медиите принуждават от руския пазар да се оттегли и норвежката инвестиционна група Skagen. Тя притежавашe дял от СТС Медия, но след одобряването на новия закон капиталовата оценка на акциите ѝ в руската компания намаля наполовина до 728 млн. долара. В тримесечния отчет на Skagen Global се казва, че "въпреки, че акциите изглеждат сравнително евтини, те повече не са привлекателни заради рисковия промил и ниската доходност, предизвикани от политически рискове".