В категорията с песни към филми тя се конкурира с изпълнения на Адел (току-що взела "Златен глобус" за Skyfall), Нора Джоунс, Хю Джакман и индийска звезда

Скарлет Йохансон има опит като певица с отделни парчета и цели албуми, а най-новата й изява в това амплоа е Before My Time от филма Chasing Ice.

Документалната лента за ефекта на глобалното затопляне върху ледниците не получи номинация в своята категория, но е кандидат за "Оскар" с песента на Джей Ралф, в която звучи и цигулката на Джейми Бел.

Миналата година номинираните песни бяха едва две (от анимационния "Рио" и "Мъпетите", която спечели "Оскара"), но този път бройката е пълна.

Фаворитка е Адел със Skyfall от "007 координати: Скайфол", който според мнозина незаслужено е бил пренебрегнат в номинациите за филм на годината.

Церемонията на 24 февруари обаче ще почете специално 50-годишнината на екранния Джеймс Бонд и евентуалната първа изява на британската певица след раждането на детето й се очаква с нетърпение.

Първата й поява по червения килим за годината бе на наградите "Златен глобус" тази сутрин (в обичайната черна рокля до земята, от "Бърбъри"), за да получи статуетката в песенната категория, където фигурираше и солово парче на Джон Бон Джоуви.

Самият филм, номер 23 в поредицата, стана най-печелившата лента за агент 007, като надхвърли 1 млрд. приходи. Той е и най-касовият филм по британските екрани изобщо и на Острова е номиниран за осем награди БАФТА.

Друга певица, печелила няколко "Грами" в една година - Нора Джоунс, изпълнява номинираната песен към комедията "Приятелю, Тед" Everybody Needs A Best Friend. 

Любопитното тук е, че автор на текста е водещият на церемонията тази година Сет Макфарлън, който тези дни оповести и номинациите за "Оскар 2013".

Във филма, който ще има и продължение, той озвучава плюшеното мече Тед.

Хю Джакман, който също е бил водещ на "Оскарите", изпълнява номинираната нова песен от "Клетниците" - Suddenly (Внезапно).

Тя е написана специално за филма от авторите на мюзикъла от 1980 г. Клод-Мишел Шонбeрг, Ален Бублил и Хърбърт Крецмър.

Екранизацията от реж. Том Хупър има осем номинации, включително за Джакман в главната роля, като Жан Валжан. Необичайното в случая е, че песните са записани на живо на снимачната площадка.

Индийската певица Бомбай Джаяшри е кандидат за "Оскар" като авторка на текста към приспивната песен (Lullaby) от "Животът на Пи".

Филмът на Анг Лий, по кината в момента, е номиниран в 11 категории, само с една по-малко от фаворита "Линкълн".

Тамилската звезда е работила и с А.Дж.Рахман, спечелил два "Оскара" със саундтрака към "Беднякът милионер". Композитор тук е канадецът Майкъл Дана, номиниран и за музиката в "Животът на Пи".