Очаква ни кабинет на малцинството, но не на една партия, а на коалиция, прогнозира проф. Михаил Константинов

България ще има нова управленска формула. За първи път ще имаме кабинет на малцинството, но не на една партия, а на коалиция. Това ще са ГЕРБ и Реформаторският блок, които имат общо 107 депутати, прогнозира в сутрешния блок на Тв7 проф. Михаил Константинов.

Според него Патриотичният фронт няма да участва директно с министерски постове, но за тях има други привлекателни позиции в държавата. АБВ категорично нямат място в официалната формула, но могат да бъдат негласна лява компонента. БСП ще трябва да преболедува проваленото си последно управление и левите най-вероятно ще подкрепят правителството по ключови приоритети.

Константинов подчерта, че повече от две години живот за 43-тия парламент не може да се очаква. Но пък за част от депутатите това щяло да е първо и последно влизане в Народното събрание и може да се очаква, че това ще ги амбицира да работят.

По казуса с Бат' Сали експертът подчерта, че е по-добре да приемем фактите и веднага да коригираме Изборния кодекс. Нарушение на Конституцията не е препоръчително.