Винаги си знаел, че освен приятен сексът е и много полезен. Виж шест оплаквания, за които той със сигурност ще ти помогне.

1. Хрема

Редовният секс е показал имуностимулиращи ефекти, които съкращават продължителността на боледуването с 1 – 2 дни. По-конкретно, след секс се повишават нивата на имуноглобулини от клас А, които оказват протективен ефект най-вече в лигавиците – те не позволяват на патогените да преминават от външната среда в лигавиците и кръвообращението. 

По този начин, сексът не само скъсява продължителността на боледуването, но и понижава риска от възникване на заболяване.

2. Безсъние

След секс в кръвта се освобождават големи количества окситоцин - "хормонът на гушкането". Установено е, че той влияе върху невропсихичните процеси като стимулира привързването на мъжа към партньорката му и на майката към детето. 

Също така, той създава усещането за сънливост като понижава прага за настъпване на сън. Тъй като у жените освобождаването на окситоцин след секс е по-интензивно, те в по-голяма степен се радват на "приспивното" му действие.

3. Депресивни разстройства

Това е едно от най-добре проучените и потвърдени "показания" на секса. По време и най-вече след секс в тялото се продуцират и освобождават вещества, които имат мощен ефект върху психиката и емоциите. Това са преди всичко окситоцинът, серотонинът и ендорфините.

Последните създават еуфоричното усещане по време на секс и поддържат нервната система и настроението в състояние на възбуда – не сексуална, а физиологична. За нервната тъкан това означава електрическа възбуда, т.е. усилване на биоелектричните процеси в нея. Това предотвратява появата не усещането за апатия и потиснатост.

4. Стресови и панически разстройства

Много невропсихични разстройства като генерализираната тревожност, обсесивно-компулсивното разстройство и др., имат до голяма степен сходна патогенеза. 

Нещо повече, тя донякъде се припокрива с патогенезата на депресивните разстройства. Най-общо казано, става дума за недостиг и/или дисбаланс на невромедиатори в тъканите на главния мозък, най-вече серотонин. 

Сексът до голяма степен коригира този недостиг и дисбаланс като повишава освобождаването на серотонин в мозъка, което има мигновени невропсихически проявления – чувството за тревога или потиснатост изчезва и се заменя с усещане за спокойствие, благополучие и увереност.

5. Постменопаузални оплаквания

Подлежащата причина за повечето от оплакванията след менопауза е недостига на естрогени в женското тяло. Най-приятният начин той да бъде коригиран, поне частично, е именно чрез практикуването на повече секс, който стимулира синтеза и освобождаването им в кръвта.

6. Крампи

По време на оргазъм маточните мускули се съкращават интензивно и предизвикват освобождаването на вещества, които притъпяват усещането за болка.

Източник: puls.bg