Мениджърите не са застраховани от допускане на грешки в общуването с подчинените си.

Ето най-честите грешки, които мениджърите допускат в работата си:

1. Обявяват решение, без да подготвят хората за него. Когато то не се обсъжда, не се изслушат аргументи за и против, се създава напрежение и съпротива.

2. Лъжат. Понякога хората изкривяват или премълчават част от истината с най-добри намерения. Тази сдържаност е разбираема, когато част от информацията е поверителна. Но ако служителите ви разберат, че сте излъгали, ще загубите доверието им завинаги.

3. Подценяват хората и затова често се изкушават да не им обясняват подробности, защото "не биха разбрали". Ваша работа е да обяснявате.

Виж още: Мениджърите като ментори

4. Бъркат процеса с резултата. Всички искаме да получаваме признание за работата си и усилията, които полагаме, за да постигнем поставените цели. Вместо това, обикновено ни оценяват по постигнатите резултати, защото така е по-лесно.

5. Използват неподходящи форми на общуване. Електронната поща върши отлична работа. Имайте предвид, че някои хора по-лесно възприемат информацията като я слушат, вместо като я четат. Не се притеснявайте да попитате кой от двата начина на общуване предпочита служителят.

6. Премълчават. Посланието, което изпращате, когато нещо премълчавате е толкова красноречиво, колкото когато нещо казвате. Ако не обяснявате причините да изберете едно решение пред друго, съобщението, което изпращате до екипа си е: "Нямам ви доверие".

Стивън Робинс, президент на VentureCoach.com - компания за обучение на предприемачи, в Кеймбридж, щата Масачузетс.

Виж още: Как се става добър шеф