До края на годината ще се реши дали цената на електроенергията ще поскъпне

До края на годината ще стане ясно дали цената на електроенергията ще се повиши. Това обяви новият шеф на енергийния регулатор Иван Иванов пред БНТ. Днес е и първото открито заседание на КЕВР в най-новия му състав, който беше гласуван в парламента.

Ще се работи за запазване цената на тока

"Дали ще поскъпне токът до края на годината ще реши целият състав на КЕВР в края на юни, но ще положим усилия да няма поскъпване", заяви Иванов.

"Тази цел (токът да не поскъпне) е осъществима, ако всички набелязани действия по реформа в енергетиката бъдат проведени. Някои от тях вече започнаха - с промените в Закона за енергетиката ще бъде ограничено изкупуването на неефективна електроенергия от заводските централи и топлофикационните централи. Само от тях минала година НЕК натрупа 231 млн. лв. дефицит. Втората мярка беше подписаното споразумение с американските централи - спестява на НЕК 100 млн. лв. годишно", коментира шефът на КЕВР.

"В края на юни ние действително ще покажем пред хората едно отговорно отношение в защита на обществения интерес. Общественият интерес означава да се защитава, както интересът на потребителите, така и интересът на целия сектор енергетика", допълни още той.

Цената на тока с ключова роля за решаване на проблемите на енергетиката

Според Иванов повишаването цената на тока не е ключовият фактор за решаване на проблемите в енергетиката и българските граждани не са виновни за огромния дефицит в НЕК. Той коментира, че виновни за това са нереализирани, икономически необосновани и необезпечени мега проекти.

Източник: БНТ