Силните валежи ще засегнат най-вече областите Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Бургас, Ямбол и Сливен

Седем области в страната са предупредени с оранжев код за сериозни проливни валежи в късния следобед. Това са Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Бургас, Ямбол и Сливен. Там се очакват очакват се количества между 30-50 л/кв.м., предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Жълт код

Валежите ще продължат и в четвъртък. Жълт код за дъжд и вятър е обявен в други региони на страната - Габрово, Велико Търново и Русе, Добрич, Варна, Хасково, Стара Загора и Кърджали.

По-големите реки ще повишат нивата си. Под наблюдение са поставени реките Тунджа и Марица, като в района на град Елхово има възможност Тунджа да достигне критичния си червен праг.

Валежите

Валежите ще започнат още от сутринта на много места в Западна Днес през страната ще преминава атмосферен фронт. Сутринта дъжд ще вали на много места в Западна България, а по-късно през деня валежите ще обхванат и останалата част от страната. Най-късно ще завали в Източна България, но през нощта срещу четвъртък валежите там ще са значителни.

Виж още: В края на седмицата температурите падат с 10 градуса

По-значителни количества се очакват и на места в Централна и Южна България. През по-голямата част от деня ще духа слаб, в източните райони - умерен вятър от юг-югозапад и температурите там ще останат най-високи. След пладне вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще прониква студен въздух.

Максималните температури ще са в широк интервал от 9° - 10° в северозападните райони до 17° - 18° в югоизточните райони. Атмосферното налягане ще се понижи още и ще бъде по ниско от средното за месеца, но привечер отново ще се повиши значително.