Певицата, записала някои от най-големите дискохитове, си отиде на 63-годишна възраст. Да си я припомним с четири песни от четирите десетилетия на кариерата й

Дона Съмър (Donna Summer) почина от рак на 17 май в дома си в Кий Уест, щата Флорида. Родена на 31 декември 1948 г. в Бостън, щата Масачузетс, в края на 60-те тя заминава да пее в мюзикъла "Коса" в Мюнхен и остава в Европа няколко години, като по-късно се премества да работи във Виена.

Именно оттам идва артистичното й име, букв. "лято" - от фамилията на първия й съпруг Sommer, австрийски актьор (моминското й име е Гейнс и с него тя издава соловия си дебютен сингъл през 1971-ва).

Известна е най-вече с дискохитовете си, плод на работата с продуцента Джорджо Мородър, а I Feel Love от 1976 г. носи футуристично звучене.

През 1983-та, когато излиза She Works Hard for the Money, тя има вече 10 албума зад гърба си.

Едноименното парче, на което е съавторка, се превръща в химн на работещите жени.

Видеото му пък е първият промоклип на чернокожа певица, който се върти интензивно по новия тогава музикален канал MTV.

През 90-те един от синглите й е англоезичен кавър на хит от репертоара на Андреа Бочели - Con te partirò, който той записва и в дует със Сара Брайтман под заглавие Time To Say Goodbye.

Версията на Дона Самър се нарича I Will Go with You, излиза през 1999 г. и е номинирана за "Грами" за най-добро денс изпълнение.

Това е и последната от нейните 17 номинации, пет от които (Last Dance, Hot Stuff, He's a Rebel, Forgive Me и Carry On) са печелили престижната статуетка.

Първата дългосвиреща плоча на Дона Съмър излиза през 1974 г., а в дискографията й има общо 17 студийни албума.

Последният хит в кариерата й, продължила над четири десетилетия, е To Paris With Love от края на 2010 г.

Песента отдава почит на френската столица (На Париж, с любов) и оглавява денс класацията на списание "Билборд", като става 16-ият сингъл на Дона Самър, заел първото място.