Според анализатор "зелените пари" могат да стигнат паритет с еврото

Поскъпването на долара е една от водещите теми в световните медии през последните седмици, пише "Клуб Z". Зелената валута достигна най-високи стойности спрямо еврото от почти две години, което се вижда и по таблата на обменните бюра у нас, където доларът се купува за 1,55 лева. Само за справка, преди три месеца "гущерът" беше по-евтин с 12-13 стотинки.

Дали има смисъл да купуваме зелените пари, за да спечелим, ако тенденцията продължи?

Според Димо Димов, валутен дилър в инвестиционния посредник "Карол", поскъпването на долара може да е начало на дългосрочен тренд.

То започна от нива от около 1,40 лв. и движението е праволинейно, без корекции. Не продавайте долари в никакъв случай и ако курсът върне няколко стотинки назад, това е добро ниво на покупка, казва Димов пред "Клуб Z".

Експертът смята, че наблюдаваме промяна в тенденцията към поевтиняване на долара, която започна от 2000 г. насам: "Няма да се учудя, ако след няколко години доларът изравни курса си с курса на еврото."

А как това ще се отрази върху джоба ни?

Поскъпвънето на долара може да има негативно влияние върху развиващите се икономики, в това число и България, казва изпълнителният директор на "Конкорд асет мениджмънт" Петко Вълков. В долари плащаме нефта и други суровини, но в началото поскъпването на долара води и до поевтиняване на цените им, припомня той.

Подобно нещо се наблюдава през последния месец при цените на горивата. Заради поевтиняването на петрола преди седмица бензинът и дизела поевтиняха с по 5 ст. на литър.

В краткосрочен план поскъпването на долара се компенсира с поевтиняването, но дългосрочно цените пак тръгват нагоре, което може да доведе и до по-висока инфлация, добавя Вълков пред "Клуб Z".