Ако и вие сте от хората, които мечтаят да живеят дълго и здравословно, ви представяме няколко съвети, с които, поне статистически, според проучванията, е възможно да удължите вашия живот.

Някои от тях са доста необичайни. Вижте сами:

Гледайте по-малко телевизия - +5 години

Всеки час, прекаран пред телевизора, скъсява живота ни с 22 минути, според австралийско проучване. Който прекарва средно шест часа пред телевизора ежедневно, намалява продължителността на живота си с почти пет години. Причината е липсата на физически упражнения.

Играйте голф, когато станете на години - +5 години

Който играе редовно голф, живее средно пет години по-дълго, твърдят експерти от Каролинския институт в Стокхолм. Възрастните хора с други хобита живеят с 40% по-голям риск от умиране, в сравнение с феновете на голфа.

Живейте в манастир - +5 години

Монасите живеят почти пет години по-дълго в сравнение с oстаналите мъже, според данни на Федералния институт за демографски изследвания. Причината е въздържанието от никотин, алкохол и рисковано шофиране.

Гледайте положително на остаряването - +7 години

Изследователи от университета Йейл и университета на Маями анкетирали повече от 20 000 души над 50 години за това как гледат на стареенето. 23 години по-късно отново ги попитали.

Резултатът бил удивителен: много от хората, които отговорили песимистично на 50, вече не били сред живите, докато тези, които се радвали на остаряването, се радвали и на живота. Според проучването положителната нагласа носи седем допълнителни години живот - независимо от други фактори като пол или здравословно състояние.

Усмихвайте се - +7 години

Американски учени оценили всички играчи на националния отбол по бейзбол. Повечето от старите играчи, които са били широко усмихнати на снимките, които са оценявали, са живели средно по седем години по-дълго от тези, които не били усмихнати.

Мийте си зъбите правилно - +7 години

Изследванията на Школата по стоматология в Дъндин (Нова Зеландия) показват, че пациентите без пародонтит средно живеят до седем години по-дълго, в сравнение с тези, които имат възпаления в устата.

Защо е толкова важно да имаме здрави зъби и венци? Тъй като пародонтитът увеличава от два до шест пъти риска от сърдечни и кръвоносни заболявания. Рискът от развиване на диабет също се увеличава с броя на болните зъби в устата.

Не се развеждайте - +9 години

Разведените умират девет години по-рано от женените двойки, сочи проучване на Центъра за изследване на демографските промени в Рощок.

Не пушете - +10 години

50-годишният непушач може да живее десет години по-дълго, отколкото един пушач на същата възраст, според изследвания на Оксфордския университет. Дори тези, които някога са пушили, могат да се възползват от допълнителните десет години, ако спрат най-късно на 30 години. Ако спрете да пушите на 50, може да удължите живота си с четири години.

Бъдете щастливи - +10 години

В Холандия 3000 души над 50-годишна възраст са анкетирани за тяхното състояние в продължение на години. Хората, които са отговаряли, че са щастливи, са живели десет години по-дълго.

Не оставайте безработни - +13 години

Според проучване, проведено в Института по медицинска психология в университета в Лайпциг, безработицата води до намаляване на продължителността на живота на мъжете и жените - средно с по 13 години.

Яжте плодове и зеленчуци - +14 години

Пет порции дневно правят вълшебства за здравето ви. Това докладват изследователи, които от 1993 г. изпробват ефекта на плодовете и зеленчуците върху повече от 20 000 души.

Не ставайте алкохолици - +20 години

Тези, които пият твърде много алкохол, намаляват живота си с 20 години. Това са открили група изследователи от университета на Грайфсвалд. Мъжете алкохолици умират средно на 58 годишна възраст, а жените - на 60.

Източник: profit.bg