Масовата екзекуция заплашва да събори режима, коментира кореспондентът на "Клуб Z" в САЩ Петър Томов по повод решението на Рияд да скъсва дипломатическите си отношения с Иран

Администрацията на US президента Барак Обама бе поставена в изключително деликатно положение след решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения с Иран. 48 часа бяха дадени на иранската мисия да напусне страната.

Преди това разгневената тълпа в Техеран разграби и подпали посолството на Рияд в знак на протест срещу екзекуцията в Саудитска Арабия на известния шиитски лидер шейх Нимр ал Нимр и още 46 души, обвинени в тероризъм.

Виж още: Защо Саудитска Арабия не приема бежанци

Обезглавяването на противниците на уахабитския режим на саудитския крал Салман заплашва да събори управлението му, предупреди бившият иракски премиер Нури ал Малаки, цитиран от "Ройтерс". Той посочи, че екзекуцията на Нимр ал Нимр може да има същия ефект за саудитската монархия, какъвто изигра навремето обесването на шиитския водач Ал Садр от диктатора Саддам Хюсеин.

Това бе най-голямата екзекуция от 1980 г. насам,

когато със смърт чрез посичане бяха наказани 63-ма джихадисти, завзели Голямата джамия в Мека. През 2015-а властите в Рияд поставиха истински рекорд по екзекуции - ликвидирани бяха 165 души, което е с 90 повече от предходната година, посочва "Ню Йорк таймс".

Външният министър на Саудитска Арабия Абдел ал Ахмад ал Джубер оправда жестокото наказание спрямо осъдените за тероризъм. Той посочи, че властите в страната не са имали друг избор, освен да пресекат решително опитите на Иран да предизвика кървави размирици между саудитските сунити и враждебните им шиити. Ал Джубер отрече екзекуциите да са извършени по верски причини.

Виж още: Къде по света ще бушуват конфликти през 2016 г.

Драматичното изостряне на сблъсъка между Саудитска Арабия и Иран постави администрацията на президента Барак Обама в изключително трудно положение. Официално Държавният департамент осъди екзекуцията, но тонът на заявлението бе много мек.

Вашингтон има специални връзки с Рияд. Дипломатическите отношения между САЩ и Саудитска Арабия са на 78 години. По времето на стария президент Джордж Буш двете страни подписаха тайно споразумение, съгласно което в кралството бе открита база на Пентагона, а в замяна

САЩ поеха ангажимента да бранят режима

Наличието на американски войски на саудитска територия бе сочено като една от главните причини за терористичните атаки на "Ал Кайда" срещу Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г. Независимо че 15 от 19-те ислямски екстремисти притежаваха саудитски паспорти, отношенията между двете страни останаха безоблачни.

САЩ отдаваха изключително голямо внимание на Саудитска Арабия, която е най-големият производител на нефт в района на Персийския залив. Режимът в Рияд е един от най-големите клиенти на американските оръжейни компании. През 2014 г. на Рияд се паднаха 35% от продажбите на военна техника, произведена в САЩ.

Същевременно няма основания за голяма изненада от скъсването на дипломатическите отношения между Рияд и Техеран. Между двете страни отдавна тлее студена война.

Сблъсъкът се изостри особено през 2011 г., когато бе разкрит ирански заговор за ликвидиране на саудитския посланик в САЩ. Противопоставянето обаче достигна открита враждебност, след като Иран изпрати свои революционни гвардейци в Сирия да се бият на страната на диктатора Башар Асад.

Режимът в Рияд нехае дали е разгневил Белия дом със скъсването на дипломатическите отношения с Иран, съобщи близкоизточната телевизия "Ал Арабия", като се позова на анонимен представител на кралския двор на Салман. Свръхбогатата династия Ал Джубер играе изключително важна роля в икономиката на САЩ.

На над 750 млрд. долара се изчисляват инвестициите на Саудитска Арабия

в американски компании. Вложенията продължават да нарастват в последно време, след като Рияд реши да търси нови източници на приходи заради срива в цените на нефта.

В изключително деликатно положение изпадна и Великобритания, която през декември сключи тайно военно споразумение с Рияд. По време на визитата си в кралството британският премиер Дейвид Камерън се ангажира да изпрати бойни самолети за нанасяне на въздушни удари по Ислямска държава в Сирия и Ирак. Обещанието бе изпълнено и изтребителите на Обединеното кралство се включиха към международната коалиция срещу джихадистите, предвождана от САЩ.

Обама вероятно е много ядосан на режима в Рияд, защото изпъждането на иранския посланик от Рияд усложнява много опитите да се избегне налагането на нови санкции срещу Техеран от Конгреса на САЩ, които биха поставили под заплаха изпълнението на ядреното споразумение с Иран.

Конгресмени републиканци и демократи настояват режимът иранския президент Рохани да бъде наказан заради отявлени заплахи срещу САЩ и предизвикателните изстрелвания на нови ракети от части на гвардията на ислямската революция. Преди няколко дни бойна глава избухна на 1500 метра от американския самолетоносач "Хари Труман", който се насочваше към Ормузкия пролив с група бойни кораби на САЩ и Франция. Инцидентът бе огласен от пресата и

предизвика остра реакция в Пентагона, но Обама не реагира

Сигурно е, че сега президентът на САЩ ще преглътне отново раздразнението си. Пред Вашингтон стои важната задача да запазят досегашния ред в Близкия изток и да останат на страната на саудитците. Той обаче ще се погрижи да не дразни и Иран, с когото иска да постигне сближаване след дълги години враждебност.

Верен на изпитаната си досегашна практика Барак Обама вероятно ще постъпи както при другите кризисни ситуации, например анексията на Крим от Русия. Това означава, че той ще се ограничи със словесни укори и няма да предприеме нищо на дело, заключава КлубZ.

Източник: ClubZ.bg