Възможно ли е между мъжа и жената да има платонична връзка - и какво да прави собствената му партньорка, ако се чувства заплашена от подобно приятелство?

Разведената ви съседка го моли да наглежда сина й, неомъжена колежка - да й оправи бушоните... Ако те се нуждаят от помощта му през деня, може да си затваряте очите, но ако тези ангажименти обсебват все повече времето, когато трябва да е с вас, "приятелката" явно има емоционални потребности, а от вашия мъж се очаква да ги задоволи!

Трима са много

Естествено е, когато мъжът ви обръща повечко внимание на други жени, вие, собствената му любима, да си блъскате главата какво не му достига с вас, твърдят експерти. Дори тя да не е негова любовница в момента, вероятно е някога това да стане и мисълта за това не ви дава покой - ставате напрегната, мнителна, зла.  

Виж още: Приятелство с бившия?! Ето как

Най-очевадната (и най-честата) причина мъжът да се огражда с приятели от противоположния пол е подхранването на собственото му его.

"Колкото повече жени се борят за неговото внимание, толкова по-желан се чувства. Той приема и най-малката проява на ревност като още едно доказателство за своите качества. По този начин, често несъзнателно, мъжът упражнява контрол върху партньорката си - ако тя превиши правата си, той може да й даде да разбере, че има с кого да я замести... А това си е чист шантаж", констатират психотерапевти.

Виж още: Защо жена ви не харесва другите мъже

Приятелството с други жени е и извинение за мъжа, който се бои да се обвърже и не е склонен да говори за чувствата си.

Бъдете търпелива и кротка

Изчакайте - междувременно съперницата ви може да се премести в друг град, да се омъжи за някого или да бъде изядена от акула, докато се къпе в Черно море. Когато вашата връзка се стабилизира, въпросната "приятелка" постепенно ще остане на заден план.

Виж още: Любовният триъгълник: Аз и мъжът на най-добрата ми приятелка

Хрисимото поведение обаче едва ли е най-уместно, ако пренебрежителното му държане се превърне в рецидив, а вие постоянно се чувствате изоставена и несигурна. Нека му стане ясно какво ви причинява - ако наистина държи на вас, ще спре да се вижда с нея. Фактът, че към това го подтиква най-близкият му човек, ще намали угризенията му.

Виж още: Женска ревност без повод

Помнете, че по принцип компромисът е по-ефикасен от ултиматума. Ако все пак му се налага да вечеря не с вас, а с колежка (защото работят извънредно върху важен проект), не се цупете; намекнете му само, че ще ви е по-приятно, ако говори по-малко и по-сдържано за нея.

Когато усилията ви не се увенчаят с успех, май е по-добре да му биете шута. Има толкова много други мъже.