"Два дни" с Ксения Рапопорт и Фьодор Бондарчук спечели голямата награда на 20-ия международен кинофестивал във Варна "Любовта е лудост"

Руски филм спечели голямата награда "Златна Афродита" на 20-ия международен кинофестивал във Варна "Любовта е лудост".

"Два дни" на Авдотя Смирнова, която е и съсценарист, е комедийна мелодрама за московския чиновник Пьотр Дроздов (Фьодор Бондарчук).

Той пристига със специална задача в провинциален музей на полузабравен класик на руската литература.

Задачата му е да помогне за осъществяването на плана на областния управител, който иска да отнеме земите на музея и да построи там нова резиденция.

Всичко обаче се променя, когато Пьотр среща Маша (Ксения Рапопорт) - млада литературоведка и заместник-директор на музея.

Между двамата се заражда сериозно чувство, заради което столичанинът е готов да промени живота си напълно...

Наградата за най-добър актьор бе присъдена на Осман Сонант за ролята на пожарникар в турско-германския "В пламъци" (Yangin var) на реж. Мурат Сарачолу, а при актрисите бе отличена Нина Хос с изпълнението й в "Барбара" (Германия) на Кристиан Пецолд, спечелил "Сребърна мечка" за режисура на тазгодишния Берлинале.

Филмът разказва за източногерманска лекарка в началото на 80-те, която подава официална молба да се пресели при годеника си във ФРГ и за наказание е преместена от престижната клиника в Източен Берлин в малка болница край Балтийско море.

Там тя е назначена като детски хирург в отделението на д-р Андре Райзер, който получава задача от ЩаЗи да се сближи с нея, да събере информация и да я докладва. Докато обаче наблюдава Барбара, Райзер е все по-впечатлен от нея.

Когато довеждат в болницата младата Стела, избягала от изправителен дом, всички мислят, че тя симулира, и единствено Барбара отстоява мнение, че наистина е болна от менингит, както се и оказва. Всеотдайните грижи на лекарката за момичето не могат да не предизвикат одобрението на Райзер. 

За съжаление Стела трябва да се върне в дома, но само след няколко месеца избягва отново и търси убежище при Барбара – момичето е бременно и мечтае да отгледа детето си в Западна Германия...

Петчленното международно жури на "Любовта е лудост", оглавявано от бившия ректор на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, присъди и три специални награди, а една от тях бе за единственото българско заглавие в конкурса - "Слънчево".

Новият филм на реж. Илия Костов ("Време за жени") се състои от четири новели, в които Роберт Янакиев, Богомил Спиров, Лилия Маравиля и Велизар Величков-Визо играят съответно арогантен хирург с политически амбиции, пастор, който се изявява и на оперетната сцена, известна международна журналистка и италиански студент.

Персонажите им преминават през важни житейски перипетии - от Рим през Виена до Кандахар, - за да открият, че съдбата е тази, която ги връща към корените на предците им.

Обединяващата нишка е отец Златан, който се опитва да събере потомците на село Слънчево, останало на дъното на голям язовир...

Призът на българската филмова критика отиде при "Отчуждение" с Ейдриън Броуди, който бе сред най-коментираните филми на фестивала и се очерта като ранен фаворит за отличията.

"Клип" (Сърбия) на сценаристката и режисьорката Мая Милош, определян като "хиперреалистичен и смущаващ портрет на младото сръбско поколение", получи наградата "Горчивата чаша" на Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ "Св. Климент Охридски", която се връчва за принос в развитието на филмовата изразност.

Виж още: "Танцуващо сърце" и още 18 лауреата на любовния кинофестивал

Фотогалерия: "Любовта е лудост" - кинофестивалът на звездите