Всъщност съм рижо-кестеняв, признава Бенедикт Къмбърбач, на когото често се налага да сменя цвета на косата си за различните роли, включително в актуалния му филм "Пропадане в мрака"

Режисьорът Джей Джей Ейбрамс го харесал за злодея в поредния си "Стар трек", след като му препоръчали да го види в сериала на Би Би Си "Шерлок". Там Бенедикт Къмбърбач е с по-тъмна коса от естественото - защото, по собствените му думи, "Шерлок е създание на нощта, в него има нещо мрачно, дори социопатско".

Фотогалерия: Телевизионни детективи

Героят му в "Стар трек: Пропадане в мрака", който носи условното име Джон Харисън, трябвало също да има тъмна коса, за да противостои и визуално на русолявия капитан Кърк. 

36-годишният Къмбърбач обаче бил сред последните актьори, ангажирани в продукцията (след демозапис, който заснел спешно на своя iPhone в кухнята на приятелско семейство, една нощ между Коледа и Нова година).

Когато долетял от Острова, екипът се събрал да обсъди външния му вид за екрана. "В стаята влезе блондин, с къса коса. Челюстта ми увисна. Имахме две седмици до началото на снимките, за да направим косата му по-тъмна и да я удължим. Но външността, която придоби, определено му помогна да изгради своя персонаж", спомня си Мери Л. Мастро, главен отговорник по прическите.

"Стайлингът на прическата ми беше най-трудното нещо -  коментира и самият актьор. -  Дали да е права или къдрава, или дълга с бретон, на конска опашка или дори с гола глава?".

Той сменя естествения цвят на косата си и когато снима "Боен кон" със Стивън Спилбърг, който искал героят му да е пясъчнорус. Там играе британски офицер от Първата световна война редом с Том Хидълстън, който също нашумя като фантастичен злодей в суперпродукции зад Океана (Локи от "Тор, богът на гръмотевиците" и "Отмъстителите").

Косата му е светла и в друг филм от този исторически период -  минисериала на HBO и Би Би Си "Краят на парада", а също така в ретро трилъра за Студената война "Дама, поп, асо, шпионин" по едноименния роман от Джон льо Каре.

Тези две заглавия впрочем се смятат за едни от най-добрите във филмографията му, наред с превъплъщението като Стивън Хокинг в драматизация на Би Би Си (Hawking, 2004 г.) за младежките години на големия учен, която му носи първата номинация за БАФТА.

Изрусен почти до бяло, в модерното тази година платиненорусо, ще го видим и в очаквания наесен биографичен филм за основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж - "Петата власт".

С премиерата на "Пропадане в мрака" критиците му предричат кариера в Холивуд. Тази година той участва и в други американски филми - "Август в Оклахома", по наградената с "Пулицър" и "Тони" пиеса от Трейси Летс, и 12 Years a Slave по едноименния бестселър от средата на XIX в.

За следващата му високобюджетна роля обаче няма да го мъчат да променя външността си, защото там участва само с гласа си - той е драконът Смог в продължението на "Хобит" от реж. Питър Джаксън. Почитателите на "Шерлок" очакват с нетърпение екранния му диалог с д-р Уотсън - Мартин Фрийман, в ролята на Билбо Бегинс.

Засега славата на Къмбърбач все още се дължи главно на неговия съвременен Шерлок. Преди година читателите на в. "Сън" дори го избраха за най-сексапилен в света в класация, където изпревари Дейвид Бекъм и бойгрупата One Direction.

Но въпреки многото фенове на сериала потомственият актьор не е застрахован и от негативни коментари, най-често заради името и "конската физиономия".

Самият Бен признава, че ако не харесва нещо в себе си, това са най-вече размерът и формата на главата, заради която са го сравнявали с ленивеца Сид от анимациите "Ледена епоха". Той обаче иска да прилича най-вече на Хан Соло от "Междузвездни войни". Дали режисьорът на Епизод VII Джей Джей ще схване намека? 

С внушителен ръст (1,83 м), той се откроява и на червения килим въпреки обичайния си скучно-елегантен стил. Тук - на премиерата на "Пропадане в мрака" в Лондон, май 2013