Новото правителство е изправено пред няколко риска, които трябва да преодолее, за да има успешно управление, смята бившият премиер и бивш лидер на ДСБ

Иван Костов се срещна с жители на Монтана и коментира актуалната политическа обстановка, информира Novini.bg

ДПС

Първият риск е това да приеме, че ДПС е скрит или спящ партньор. Според Костов в момента в българското общество има голямо недоверие към ДПС и ако то разпознае някакво участие на ДПС във властта, то това няма да е добре за правителството. 

Бойко Борисов

Друг риск е недоверието на някои от партиите, участващи в правителството, към неговия премиер Бойко Борисов. Ако Борисов даде поводи за недоверие в него, каквито е давал в миналото, това пак няма да е добре за кабинета, коментира Костов. 

Реформите

Следващ риск според бившия премиер е способността на правителството да направи необходимите реформи. Секторите, в които има най-голяма нужда от реформи - здравеопазване, образование и съдебна система, са в ръцете на реформаторите. 

Защо изявените фигури на ГЕРБ не се наеха да застанат начело на тези министерства, попита риторично Костов. 

Тежкото наследство 

Следващи рискове за правителството са усложнената външна обстановка - двете войни в близост до нашата граница и бежанците. 

Риск е и тежкото наследство от предишните управляващи, обяви бившият премиер. 

Той коментира, че обстановката пред новото правителство е сложна и то трябва да се справи, за да оправдае направения компромис при сформирането си.