В деня на Европа отново обръщаме внимание на страната, председателстваща ЕС - този път защото там работи и най-влиятелният майстор-готвач в света
Може да сте си мислили, че титлата "най-влиятелният готвач в света" трябва да е притежание на някой от онези, които водят популярните кулинарни предавания по телевизията.
В актуалния списък на списание "Тайм" със стоте най-влиятелни личности обаче топготвачът логично работи в топресторанта.
На снимката горе Рене Реджепи позира в дивата пустош на Южна Австралия, където преди време гостува на аборигените, за да издирва натурални съставки за своята кухня.
А тя се намира в Копенхаген и е поредната забележителност на страната, която председателства ЕС през първата половина на 2012 г.
В края на април наградите на сп. Restaurant класираха "Нома" (Noma) отново на първо място сред общо 50 ресторанта в света.
Името на заведението е комбинация от две датски думи - NOrdisk (скандинавска) и MAd (храна), а титлата става негово притежание за трета поредна година!
34-годишният Реджепи "постави Копенхаген и скандинавските държави на световната кулинарна карта", пишат "Тайм", като уточняват, че в тази област трудно може да определиш някого за най-добър - но можеш да определиш най-влиятелния, онзи, който сочи посоката.
Статията всъщност е написана от неговия бивш началник Феран Адриа, чийто "Ел Були" (elBulli) в Каталония води класацията в продължение на четири години преди възцаряването на "Нома".
Сега резервациите там се правят за три месеца напред, а междувременно Реджепи се очаква да гастролира в Лондон по време на олимпийските игри: между 28 юли и 6 август в хотел "Кларидж" (http://www.claridges.co.uk/atasteofnoma/) - но билетите и за обяд, и за вечеря вече са разпродадени.
Рене Реджепи дегустира месо от кенгуро по време на посещението си при аборигените в Австралия
Реджепи, наричан от медиите "новият датски принц", е роден в Копенхаген през 1977 г., а балканската фамилия идва от неговия баща - етнически албанец от Югославия.
Част от детството си - дългите летни ваканции - е прекарал в Македония със своя брат близнак, но след избухването на войните в началото на 90-те се завръща окончателно в Дания.
Готварските умения наследява от баща си, който правел най-хубавите салати, но като чужденец си изкарвал хляба с най-различни професии - като шофьор на такси и продавач в плод-зеленчук.
Записал се в училище по готварство на 15, съвършено случайно, а година по-късно имал късмета да започне стаж в местен семеен ресторант със звезда от "Мишлен".
По-късно работи в още няколко елитни ресторанта, а на 24 започва собствен бизнес с помощта на съдружник. Отварят "Нома" през 2004 г., а днес ресторантът им има две звезди "Мишлен".
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook