Републиканската партия си осигури победа в 7 ключови щата на междинните избори

Републиканската партия в САЩ за пръв път от 2006 г. насам взе надмощие в Американския Сенат (горната камара на конгреса). Това показват eкзитполовете от междинните избори в САЩ, предадоха американските медии, цитирани от UReport.

Това определено не е добра новина за президента Барак Обама, който досега разчиташе на мнозинството на демократите, към които принадлежи, за да прокарва политиката си.

На проведените вчера избори републиканците взеха от демократите поне 7 ключови места. По този начин промениха баланса на силите и в следващия сенат ще имат поне 52 от общо 100 сенатора.

Къде републиканците взеха победа

Победата на републиканците в 7 щата, Арканзас, Колорадо, Айова, Монтана, Северна Каролина, Южна Дакота и Западна Вирджиния, които досега бяха представлявани от сенатори демократи, осигури това надмощие.

Все още предстоят да излязат резултатите тепърва предстоят в Аляска и Вирджиния. В Луизиана двамата кандидати - сенатора Мери Ландрю от демократите и депутата от долната камара Бил Касиди от републиканците, предстои да отидат на балотаж на 6 декември.

Айова и Западна Вирджиния за пръв път ще бъдат представлявани от жени в Сената – съответно Джони Ърнст и Шели Мур Капито.

Недоволството срещу Обама

Победата за републиканците сега се дължи до голяма степен на недоволството, което американците изпитват от администрацията на президента Обама. Според анкетите, близо 2/3 от гласоподавателите в национален мащаб смятат, че страната върви надолу и не одобряват политиката на президента. Половината гласоподаватели смятат, че следващото поколение американци ще живее по-зле, което представлява най-големият брой хора на това мнение от 1996 г. насам.

На междинните избори (наричат се така, защото се правят в средата на президентския мандат), американците гласуваха за 435 депутати в Камарата на представителите, 36 сенатори, 36 щатски губернатори и местни парламенти в 46 щата. Кампанията е струвала над 100 милиона долара на кандидатите, партиите и външни групи, по оценка на организацията Център за отговорна политика и това я прави най-скъпото състезание за Сената в историята на САЩ.