"Епъл" обяви много по-добри от очакваните тримесечни резултати, в това число и рекордни продажби на най-новия си модел iPhone по време на празниците, както и 70% ръст на продажбите в Китай, което е донесло най-голямата печалба в историята й

Компанията е продала 74,5 млн. смартфона iPhone през първото тримесечие от финансовата й година, приключило на 27 декември, докато много анализатори очакваха продажбите да са под 70 млн, информира Profit.bg.

Приходите нарастват до 74,6 млрд. долара, в сравнение с 57,6 млрд. долара година по-рано

Печалбата в размер на 18 млрд. долара бе най-голямата, отчитана някога от публична компания в световен мащаб, според анализатора от S&P Хауърд Силверблат. 

Кешът на "Епъл" нараства до 178 млрд. долара, като сумата е достатъчна за придобиването на IBM, например. 

Ако пък се раздели между всички американци, за всеки ще има 556 долара

Главният изпълнителен директор на "Епъл" Тим Кук обяви, че компанията ще пусне на пазара смартчасовника Apple Watch през април. 

Акциите на компанията поскъпнаха с около 5% до 114,90 долара в следборсовата търговия.

Финансовият директор на "Епъл" Лука Маестри заяви в интервю за агенция "Ройтерс", че компанията не е продала повече смартфони iPhone в Китай, отколкото в САЩ, въпреки прогнозите на някои анализатори. 

Продажбите на най-новите модели iPhone 6 и iPhone 6 plus обаче са с основен дял от приходите в Китай

които нарастват със 70% за тримесечие. Успехът на "Епъл" на китайския пазар се дължи на партньорството й с най-големия мобилен оператор в страната China Mobile Ltd, както и с това, че моделите iPhone с по-голям екран се харесват повече. 

Според Маестри компанията е удвоила продажбите си на iPhone в Сингапур и Бразилия. Apple ще разполага с 40 магазина в Китай до средата на 2016 г., според Маестри. 

Компанията също така отчита 14% ръст в продажбите на компютрите "Макинтош"

"Епъл" обяви нетна печалба от 18,02 млрд. долара, или 3,06 долара на акция, в сравнение с 13,07 млрд. долара, или 2,07 долара печалба на акция година по-рано. 

Предварителните очаквания бяха за 2,60 долара печалба на акция и приходи в размер на 67,69 млрд. долара. 

Според Маестри "Епъл" ще срещне трудности заради скъпия долар, но това предизвикателство е включено в прогнозите й. 

От компанията прогнозираха приходи в размер на между 52 и 55 млрд. долара за второто тримесечие на финансовата си година

Осреднените очаквания на Уолстрийт са за 53.79 млрд. долара.