73% от бежанците, потърсили убежище в Европа през 2015 г., са мъже

През 2015 г. е поставен рекорд в Европа по брой на подадените документи за политическо убежище. Това показват данните на изследователския център "Пю". 

Половината от подадените молби са от граждани на Ирак, Афганистан и Сирия, където ситуацията е изключително напрегната и всеки ден се наблюдават въоръжени сблъсъци. 

Според данните на Евростат 73% от бежанците, потърсили убежище в Европа през 2015 г. са мъже. 43% пък са били млади мъже на възраст между 18 и 43 години. 

Мигранти и бежанци в Европа през 2016 г.

Междувременно стана ясно, че от началото на 2016 г. над 260 хил. мигранти и бежанци са пристигнали в Европа през Средиземно море. Това обяви Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от информационните агенции. 

Според данни на МОМ от началото на годината до 4 август общият брой на пристигналите в европейските държави мигранти е 262 039 души. Броят на загиналите и безследно изчезналите за същия период е 3132 души.

Най-много мигранти и бежанци са пристигнали в Гърция - 160 515 души. В Италия са дошли 99 020 мигранти, в Испания 2476 души, а Кипър е приел 28 души, отчита още МОМ.

Политиката на Германия 

Виж още: Защо повечето бежанци са млади мъже

В голяма степен повечето бежанци избират за своя дестинация Южна Германия. Германският канцлер Ангела Меркел пък редовно е критикувана от други европейски лидери, както и от политически опоненти в родината си, за политиката на отворени врати за бежанците, възприета от нейното правителство. 

Въпреки атаките в Германия от последните седмици канцлерът Меркел обяви, че ще отстоява политиката спрямо имигрантите - приемат се почти всички, за които е ясно, че не са терористи. Междувременно обаче това създава негативни и антиевропейски настроения в някои от държавите в ЕС.

Виж още: Защо Меркел вече не милва (бежанци)

Бежанците и евроскептицизма

Според изследването на центъра "Пю" най-голямо недоволство от това как ЕС се справя с кризата с бежанците има в Гърция, където като цяло има сериозни евроскептични настроения. Там недоволни от политиките за решаване на кризата с бежанците са 94% от населението. Следват Швеция с 88% недоволни и Италия - 77% недоволни. 

Около половината, участвали в изследването, са заявили, че според тях пускането на бежанци повишава риска от тероризъм в страните им. Друг често споделян страх е, че имигрантите ще вземат работни места на местните или ще станат тежест за икономиката на страната, вземайки само социални помощи. 

Източник: Си Ен Ен, в. "Сега"