Социологът смята, че ДПС искат да си починат от властта

"Има много добре направени политически сметки. Това правителство ще е късо - най-много две години. Не защото те ще го свалят, просто е къса перспективата на този парламент. Изключено е бъдещото управление да издържи целия си мандат". Това заяви социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Екатерина Михайлова, която беше в студиото заедно със социолога, също се съгласи и каза, че е много рисково да се направи правителство на малцинството. "Опитът, който имаме, показва, че това не е добро решение", заяви тя и добави, че ако няма мнозинство, не вижда как ще стане правителство.

Тя допълни, че не е изненадана от заявената подкрепа от страната на ДПС към ГЕРБ и съставяне на правителство на малцинството.

Според Райчев ДПС не искат да бъдат във властта. "Те искат почивка и са прави. Причината е, че лидерите на движението усещат, че сатанизацията на партията е на един ръб, зад който е по-добре да не се отива", аргументира се той.

По негови думи в преговорите няма нищо изненадващо и най-после се случва нещо хубаво - преговорите са по същество и без обиди, и обвинения.

Виж още: Борисов: При тази конфигурация не виждам как ще съставим правителство

Българското правителство трябва да започна много голяма реформа, а това е изключено без мнозинство. ГЕРБ не обичат да правят реформи. Самата структура на властта в момента изключва провеждането на реформи", каза Райчев. Попитан какво ще правят в такъв случай той отговори, че ще печелят време.

"Преговорите бяха погрешно насочени - те са за правителство, а не за реформи. Левицата не влезе в тези преговори като левица и роенето ще продължи", категоричен е социологът.