Изразил се твърде рязко и образно

В отворено писмо министърът на Културата Вежди Рашидов поиска извинение от тенора Георги Петров, който разкритикува министерството за липсата на хонорари за изпълнението на хора "Йоан Кукузел Ангелогласния" в Париж.

Рашидов отговори доста остро на критиките на хориста, като в студиото на сутрешния блок на Би Ти Ви във вторник той разкритикува поведението на Петров.

"Отворил съм вратите на най-легендарния храм в Нотр Дам... Изведнъж излиза един хорист и за 50 лева оплюва всичко – получиха колкото един министър, 35 евро", заяви в ефира на телевизията Рашидов във вторник сутрин. "100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може", каза още културният министър.

Днес обаче той публикува на сайта на Министерството на културата отворено писмо, в което се извинява за рязката си реакция.

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Дълбоко съм убеден, че българската изложба в Лувъра е велико събитие за българската култура и нарежда страната ни на най-достойното място в световната съкровищница. Работих за тази изложба много дълго и с мисълта за България. Благодарен съм на целия българо-френски екип, който реализира тази впечатляваща експозиция, с която страната ни се нарежда на най-високо място в световната културна история.

Аз лично се почувствах засегнат, когато на фона на този колосален успех и на божественото представяне на хор "Йоан Кукузел" дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите, защото не е получил хонорар за труда си. Да, отворихме вратите на легендарната парижка Света Богородица за ангелогласните ни хористи, но не сме им плащали хонорар, както без хонорар работи и целият екип по подготовката на изложбата и на съпътстващата културна програма.

Като творец зная, че трудът на артиста трябва да бъде възнаграден, като министър правя възможното творците да получат заслужено заплащане, но има моменти, в които възнаграждението не е най-важното. Нито ръководството на хор "Йоан Кукузел", нито екипът на подготовката на изявите в Париж, нито участниците в тях са поставяли въпроса да получат възнаграждения. За жалост, дни наред след изложбата трябваше да се обясняваме не за успеха на България, а за хонорарите. Това ми се струва дълбоко несправедливо и може би в едно от изказванията си бях рязък и се изразих твърде образно, което е засегнало тенора Георги Петров, за което моля за извинение. Ценя труда на всеки творец, на всеки български артист, аз самият съм част от творците и искам те да живеят достойно.

А иначе - мечтата ми България с културното си наследство и с таланта си да бъде на заслужено място в най-големия световен музей, се сбъдна. Вярвам, че това е пътят на България - в най-големите музеи, в най-големите сцени, в най-големите зали на Европа и света."

Източник: Министерство на културата