Според съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок финансовото министерство е най-важно и трябва да се гледа под лупа

"Натискът за назначения и корупция е огромен. Търсят се хора, които са участвали в схеми и са облагодетелствани от властта. Бизнесмени, политици, мрежи от хора. Искат да назначим техни хора или се предлагат сами", разкри лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пред БНТ.

"Веднага прави впечатление, че огромният натиск за назначения и директният корупционен натиск са огромни. Не е да не съм го знаел, но по съвсем друг начин човек го усеща, когато е пряко върху него", добави той.

Финансите под лупа

Според лидера на ДСБ ключът към държавните пари е във финансовото министерство и поради това то трябва да бъде следено под лупа.

Виж още: Мартин Димитров: Държавните финанси изглеждат несигурни и пробити

"Него трябва да следим най-много и то не заради прословутото кафе на Владислав Горанов с Пеевски, а защото е най-важно", каза Кънев.

Надеждите в новото правителство

"Върху новата власт са съсредоточени много надежди. Всички хора чакат много. След съставянето на кабинета веднага тръгнах из страната и не съм запознат с назначените зам.-министри", каза още Кънев и допълни, че според него, сегашното правителство трябва още в рамките на първия месец да покаже, че партизанщината в назначенията е свършила или поне е намаляла.

Запитан защо не е пожелал министерски пост, Кънев отговори: "Не мисля, че борбата и преди, и след изборите е за постове, а е за политика, затова сега съм постигнал нивото в политиката, с което да съм полезен. Искам да стана гарант в парламента, че мнозинството ще го има, че ще може да гласува добрите актове на правителството и да контролира лошите."